fbpx

Het verhaal van Bea

“Was de diagnose maar eerder gesteld”

Bea van Meeteren (66) heeft glaucoom aan haar linkeroog. “Mijn gezichtsveld is nog scherp, alleen in de randen valt beeld weg. Maar het zicht dat is beschadigd zal niet meer herstellen. Was de diagnose maar eerder gesteld.”

“Zo’n zeven jaar geleden zei mijn vader dat ik eens mijn oogdruk moest laten meten. Hij had zelf een verhoogde oogdruk, maar het is onbekend of hij ook glaucoom had. Mijn huisarts vond het echter niet nodig om mijn oogdruk te meten. Dus ben ik nooit in actie gekomen.

Een jaar geleden voelde het alsof er constant een haar in mijn linkeroog zat. Het was een heel raar gevoel. Na een tijdje ging ik toch weer naar de huisarts, want ik vertrouwde het niet. Maar de arts dacht aan een oogontsteking en schreef een zalf voor.

Erfelijke variant

Enkele maanden later merkte ik dat het zicht met mijn linkeroog minder goed was. Vanwege corona was het lastig om een afspraak te maken met de
oogarts. Uiteindelijk mocht ik komen en werd direct duidelijk wat er aan de hand was. Ik had de erfelijke variant van glaucoom. Wat was ik boos op mezelf dat ik niet eerder aan de bel had getrokken! En waarom had de huisarts niet adequaat gehandeld?

Betere voorlichting

Was glaucoom eerder vastgesteld dan had ik wellicht nog volledig kunnen zien. Nu mis ik beeld aan de randen van mijn linkeroog. Het is toch vreemd dat er controles zijn om kanker te signaleren, maar er geen controle is op de gezondheid van ogen? En dat terwijl de kans groot is dat je ogen achter uitgaan na je 40ste? Ik pleit voor betere preventie en meer voorlichting! Mijn zoon gaat in ieder geval vanaf zijn 35ste naar de oogarts.

Afhankelijk van onderzoek

Ik gebruik nu dagelijks oogdruppels om de oogdruk te verlagen. Eerder is mijn linkeroog gelaserd, maar helaas heeft dat niet geholpen. Meer valt er
momenteel niet aan te doen. Ik doe er alles aan dat mijn zicht niet slechter wordt, maar eigenlijk heb ik daar zelf geen invloed op. Ik ben afhankelijk
van de kennis van oogartsen en de ontwikkelingen in oogonderzoek. Daarom geef ik aan het Oogfonds. En ik hoop dat meer mensen dat doen!

mascotte Iris op de glaucoom pagina

Blijf zien waar je van houdt! Geef voor glaucoomonderzoek

Doneer nu
Pagina

Alles over glaucoom

Glaucoom tast de zenuwvezels in het oog aan. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid. Wereldwijd lijden naar schatting 65 miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland naar schatting zo’n 338.500 mensen. 

Lees meer
Lees meer over Alles over glaucoom
“Gea (56) heeft glaucoom, één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Ze ziet met één oog nagenoeg niets meer, bij het andere oog is haar gezichtsveld beperkt. Ik wil zo graag mijn minimale zicht behouden.”
Lees het verhaal van Gea
Lees het verhaal van Gea
Vrouw met blauwe ogen, bruin haar, bril en paars t-shirt

Ook uw verhaal met ons delen? Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact op!

Aanhef(Vereist)

Dit is wat een persoon ziet met