30 november 2021

Laat kinderen op afstand naar een scherm kijken

Intensief gebruik van telefoon of tablet kan tot een blijvende oogaandoening leiden bij kinderen. Daarom is de 20-20-2 leefregel van groot belang, maar ook de afstand tot het scherm.

Wanneer kinderen dicht op een beeldscherm van bijvoorbeeld een telefoon of tablet zitten, stellen de ogen zich scherp op één punt. De ogen raken zó gewend aan het korte-afstand-kijken waardoor iets in de verte zien steeds lastiger wordt. Hoewel vaker wegkijken van het scherm helpt, hebben kinderen toch de neiging te lang, te dicht op het scherm te zitten. Opticiens, oogartsen en het Oogfonds waarschuwen hiervoor al langer; veel dichtbij kijken op bijvoorbeeld telefoon of tablet én te weinig buiten zijn leidt dan ook steeds vaker tot vroegtijdige bijziendheid (myopie*).

Het advies van het Oogfonds om myopie te voorkomen is de 20-20-2 regel aan te houden. Na 20 minuten dichtbij kijken (op een afstand van ongeveer 35 cm) neem je 20 seconden pauze (en kijk je op een afstand van 1,5 meter) én ga je minstens 2 uur per dag naar buiten.

Opticien John van der Sterren, ontwerper Daan de Haan en ondernemer Jeroen Geurts hebben EyeKid ontwikkeld. Een kijkdoos, een mini bioscoop voor de smartphone of tablet, die op de bank, op tafel of op schoot, kinderen helpt om voldoende afstand van het scherm te houden. De Eye-Kid helpt om niet té dichtbij te kijken. Per verkocht exemplaar doneren de initiatiefnemers een euro aan wetenschappelijk onderzoek via het Oogfonds. Een mooi initiatief!

Kijk voor meer informatie over myopie op 20202.nl