Expeditie Ribbelroute
21 september 2015

LanceringExpeditie Ribbelroute

Samen met het Oogfonds en Rabobank Foundation lanceert het muZIEum een nieuwe buitenbeleving: Expeditie Ribbelroute. Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Het is geen gewone stadswandeling; met behulp van Virtual Reality brillen worden deelnemers tijdelijk 'slechtziend'.

21 september 2015

De huidige donkerbelevingen van het muZIEum zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid. Met Expeditie Ribbelroute krijgt men letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen. De gids staat de deelnemers met raad en daad bij gedurende de wandeling van 1,5 uur en vertelt uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn als je slechtziend bent. Expeditie Ribbelroute wordt vanaf 16 oktober aangeboden en is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Hoe werkt het?

Stel je voor… Je bent slechtziend en je staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links hoe werkt het? De deelnemer krijgt de Virtual Reality bril en een taststok om de weg door Nijmegen te vinden. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld door het innovatieve bedrijf Wij Doen Dingen. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals bijvoorbeeld kokervisus waarbij de deelnemer de wereld ziet door een heel klein gaatje. lopen mensen langs je heen en je hoort iemand roepen in de verte. Hoe vind je nu de weg naar je favoriete winkel? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker, hoe ga je hiermee om? Dat zijn de vragen waar je met Expeditie Ribbelroute een antwoord op krijgt.

Meer begrip en werkgelegenheid

Directeur van het Oogfonds, Edith Mulder, is enthousiast over de totstandkoming van Expeditie Ribbelroute. “De gevolgen van een visuele beperking zijn immens: een bekende voorbijlopen, struikelen over een stoeprand of een verkeersomleiding volledig missen. Dit kan leiden tot vervelende en gevaarlijke situaties. Het Oogfonds vindt het belangrijk dat er in Nederland echt begrip komt voor de problemen waar blinden en slechtzienden dag in dag uit mee te maken hebben. Expeditie Ribbelroute maakt dat op een unieke manier duidelijk én zorgt voor werkgelegenheid voor deze doelgroep”, aldus Edith Mulder.

Het muZIEum

Het muZIEum staat bekend als een ervaringsmuseum waar je niet vanaf een afstandje de objecten bewondert, maar zelf onderdeel bent van de beleving. Het muZIEum bestaat nu 3 jaar. Er werken inmiddels 38 mensen met een visuele beperking en dit jaar ontvangt het museum haar 100.000ste bezoeker. Directeur Heleen Vermeulen over deze nieuwe stap: “Door de Virtual Reality is het niet alleen een heel bijzondere ervaring, het is ook echt een leuk uitje voor families, bedrijven of vriendengroepen.

Gelijknamig boek

Annemiek van Munster, redacteur en columnist, schreef in 2013 het boek Expeditie Ribbelroute – slechtziendheid in het dagelijks leven. De nieuwe beleving van het muZIEum draagt dezelfde titel omdat de route de inhoud van het boek in praktijk brengt.

Lancering op Dag van de Witte Stok

De dag van de lancering, 15 oktober, is niet zomaar gekozen. Dan is het Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor zelfstandige mobiliteit van blinden en slechtzienden. En dat is precies waar Expeditie Ribbelroute voor staat.

De ontwikkeling van Expeditie Ribbelroute wordt mede mogelijk gemaakt door het Oogfonds.

Meer informatie over Expeditie Ribbelroute is te vinden op www.muzieum.nl