08 oktober 2020

Museum Martena wint RAAK Stimuleringsprijs 2020

De RAAK Stimuleringsprijs 2020 is gewonnen door Museum Martena. Het museum ontvangt 30.000 euro, advies van een specialist en materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden.

Museum Martena nam het in de verkiezing op tegen het Chabot Museum en Museum De Lakenhal. Ook zij blijven niet met lege handen en ontvangen respectievelijk 20. 000 euro en 10.000 euro met advies en materiaal ten einde hun museum toegankelijker te maken. Daarnaast kende de jury een eenmalige extra prijs toe aan Escher in het Paleis. Zij ontvangen 5000 euro voor de ontwikkeling van drie interactieve, fysieke objecten van de prenten: Reptielen (litho, 1943), Relativiteit (litho, 1953) en Diepte (houtgravure en houtsnede, 1955).

De Aaitour

Museum Martena ontving de meeste stemmen van het publiek voor hun Aaitour. Dit is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids, door het museum met een audiotour bij 30 objecten. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. Daarnaast mag je bij alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saepck van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor.

“We willen de Aaitour een integraal onderdeel maken bij de herinrichting van het museum. Hier staat centraal dat iedere bezoeker van Museum Martena met dezelfde informatie weer naar buiten gaat. Een voor iedereen toegankelijk museum is alleen mogelijk door een nieuwe omgeving te creëren. We starten in januari met de herinrichting en hopen de bezoekers in 2023 het resultaat te presenteren. Ons doel is om het meest toegankelijke museum van Friesland te worden.” - door Manon Borst, directeur Museum Martena

Toegankelijkheid

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

 

De RAAK Stimuleringsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds, Stichting Novum, Gelderse Blinden Stichting, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp, Stichting Blinden-Penning, Stichting Licht en Liefde, Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden en de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.