Kinderen met skibril
21 januari 2016

Nederlandse wintersporter laks met oogbescherming

Nederlandse wintersporters nemen een behoorlijk risico met hun oogbescherming. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Oogfonds onder drieduizend deelnemers. Ruim 40% gaf aan tijdens de wintersport gewoon dezelfde zonnebril te dragen als op het strand. Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de Uv-straling echter vele malen sterker dan in Nederland. En een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening.

Hoe hoger in de bergen en hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de Uv-straling. Daarnaast weerkaatst de zon op sneeuw. Uv-straling is daardoor in de besneeuwde bergen wel tien keer zo sterk als in Nederland. Een goede skibril of zonnebril is dan ook essentieel om de ogen tijdens de wintersport te beschermen. De helft (48,8%) van de respondenten was hier niet van op de hoogte.

Verhoogd risico op oogziekte

Blootstelling aan overmatig zonlicht kan blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen tot gevolg hebben. Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt tegen Uv-straling, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland.

Het komt daarnaast regelmatig voor dat enthousiaste wintersporters last krijgen van ‘sneeuwblindheid’ door het slecht beschermen van hun ogen. Dit is een pijnlijke hoornvliesontsteking waarbij je ogen rood worden en opzwellen. Na een paar dagen trekken deze klachten weer weg, maar het is wel een domper op de winterpret.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Wintersport is een feest, maar veel mensen onderschatten het belang van goede oogbescherming. Dit is echt nodig om het risico op een oogziekte op latere leeftijd te verkleinen. Daarom vraagt het Oogfonds aandacht voor het gebruik van een goede ski- en zonnebril tijdens de wintersport. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Kinderogen extra kwetsbaar

De ooglens van kinderen laat meer Uv-straling door, dus voor hen is het extra belangrijk om de ogen goed te beschermen. Gelukkig zijn de ouders hier ook van bewust, 86% van de deelnemers zetten zo jong mogelijk een skibril op bij hun kinderen.

Tips voor een ‘wintersport-proof’ zonnebril:

  • De bril moet 100% UV-bescherming geven.
  • De bril moet groot genoeg zijn en goed aansluiten op je gezicht om te voorkomen dat direct Uv-licht je ogen kan bereiken.
  • De bril heeft een Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Voor wintersporters wordt een beschermingsfactor 3 aanbevolen. Bij extreem fel licht, zoals op een gletsjer, geldt factor 4.

Meer tips voor een goede skibril