Geen afbeelding
18 maart 2015

Nieuw: Oogfonds-progamma op ZieZo-beurs

Op 9, 10 en 11 april vindt de Ziezo-beurs plaats in Houten. Deze nationale Oogbeurs over leven met minder zicht trekt jaarlijks duizenden slechtzienden en blinde bezoekers. Dit jaar zal het Oogfonds voor het eerst een populair wetenschappelijk programma aanbieden.

Workshops en lezingen zijn al jaren populair tijdens de Ziezo-beurs. Reden voor het Oogfonds om het programma-aanbod te vergroten. Samen met patiëntenverenigingen is onderzocht waar bezoekers het meest behoefte aan hebben. Resultaat is een prachtig inhoudelijk programma, waarvoor we alle bezoekers van de beurs van harte uitnodigen!

Alle lezingen vinden plaats in de Elzenzaal op de eerste verdieping. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Running therapie

  • Door dr. Bram Bakker, psychiater bij Vitaalpunt, publicist en hardloper en Running Blind-bestuurslid John Stoop
  • Vrijdag 10 april, 13.00-14:00 uur

Runningtherapie is een zeer effectieve manier om succeservaringen te genereren, depressieve gevoelens te verminderen en vertrouwen in eigen kunnen te verbeteren. Bram Bakker geeft een inspirerende lezing naar aanleiding van zijn succesvolle gelijknamige boek. Aansluitend zal Running Blind-bestuurslid John Stoop een kort filmpje introduceren over het project 'Running Blind verovert Nederland'

Psychosociale aspecten bij blindheid en slechtziendheid

  • Door Eline Vreijsen MSc, GZ-psycholoog, promovendus (VUmc, afdeling oogheelkunde)
  • Zaterdag 11 april 10.30-11.15 uur

Ondanks dat er in toenemende mate interesse is onderwerpen als visueel functioneren, kwaliteit van leven en psychosociaal welbevinden, kan hier in de reguliere oogzorg in mindere mate ruimte en aandacht voor worden gemaakt.

Welke impact heeft een visuele aandoening op uw dagelijks leven, functioneren, kwaliteit van leven en psychosociaal welbevinden? En, wat kunt u doen om uw psychosociaal welbevinden zo hoog mogelijk te houden?

Van (visuele) beperking naar meerwaarde op de werkvloer

  • Door Roos Hoelen, themacoördinator Werk bij de Oogvereniging
  • Zaterdag 11 april 11.30-12.15 uur

Tijdens deze workshop leer je om je beperking bij de werkgever zó voor het voetlicht te brengen dat deze ervan overtuigd raakt dat je juist door je beperking ook competenties hebt ontwikkeld die voor een organisatie heel nuttig kunnen zijn.

Slaapproblemen bij mensen met een visuele beperking

  • Door drs. Karin van Rijn, GZ-psycholoog in het Medisch Centrum Haaglanden
  • Zaterdag 11 april 13.00-13.45 uur

Een veel gehoorde klacht bij mensen met een visuele beperking is vermoeidheid. Ook uit de literatuur is bekend dat een meerderheid van mensen met een visuele beperking ernstige klachten heeft op het gebied van slapeloosheid, vermoeidheid overdag en slaperigheid.

Uit onderzoek dat het MCH heeft gedaan onder deze groep mensen, blijkt dat de vermoeidheid overdag vaak samenhangt met een slaapstoornis. Wat is de stand van wetenschappelijk onderzoek naar slaap bij mensen met een visuele beperking? En hoe kunnen we deze kennis toepassen om zelf je slaap te kunnen verbeteren?

Over taal, tast en de ruimte

  • Door prof. dr. Albert Postma, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht
  • Zaterdag 11 april 14.00-14.45 uur

Onze inschatting en begrijpen van de ruimte om ons heen lijkt sterk gekoppeld aan het visuele systeem. Immers, we kunnen in een oogopslag zien waar dingen zich bevinden en hoever de afstand van A naar B is. Maar wat als visuele informatie ontbreekt?

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar hoe zowel blinde als geblinddoekte ziende deelnemers de tastruimte verkennen en hoe ze beschrijvingen van de ruimte en routes begrijpen en gebruiken. Ook wordt kort stil gestaan bij mogelijke toekomstige toepassingen van dit onderzoek.

Meer weten over de Ziezo-beurs? Of gratis toegangskaarten bestellen? Ga naar www.ziezo.org.