24 juni 2019

Ruim € 25.000,- voor oogonderzoek door Blind voor 1 Dag

Vrijdag 21 juni stond in het teken van bewustwording én geld ophalen voor oogonderzoek tijdens Blind voor 1 Dag.

Vrijdag 21 juni organiseerde het Oogfonds met inhoudelijk partner Koninklijke Visio Blind voor 1 Dag met als afsluiting de Blind Walk. Door het hele land zette mensen een simulatiebril of oogmasker op om te ervaren wat het betekent om te leven met een visuele beperking én om geld op te halen voor oogonderzoek. Voor veel oogziektes bestaat namelijk nog geen goede behandeling. Samen met alle deelnemers en sponsoren hebben we het bedrag opgehaald van € 25.873,-! Ontzettend bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen en heeft deelgenomen.

Blind voor 1 Dag

Door het gebruik van de simulatiebril ervoeren deelnemers aan Blind voor 1 Dag hoe het is om blind of ernstig slechtziend te zijn, terwijl ze een dagelijkse handeling uitvoerden. De brillen simuleerden de meest voorkomende oogziektes, zoals staar, maculadegeneratie, glaucoom of diabetische retinopathie.
De ruim 50 deelnemers hadden elk hun eigen motivatie om in actie te komen. Verspreid over heel Nederland werden tal van zelfbedachte acties uitgevoerd; van blind lunchen tot boodschappen doen en van het verkennen van de toegankelijkheid van een pand tot aan het geven van een yogales. In de wetenschap dat zij de bril weer af konden zetten, in tegenstelling tot mensen met een visuele beperking.

Blind Walk

Een stoet van tientallen mensen met beperkt zicht trok 's avonds op 21 juni  vanaf museum en sterrenwacht Sonnenborgh door Utrecht. Zij liepen in duo’s en droegen om en om een oogmasker. Tijdens de wandeling was er van alles te beleven om de overige zintuigen te prikkelen. Zo was onder andere een bezoek aan de Domkerk met een optreden van een koor dat meditatieve klanken liet horen een indrukwekkende belevenis. Luisteren naar vrolijk orgelspel in Museum Speelklok zorgde ervoor dat deelnemers een stuk van de route gingen dansen!  Voorzichtig weliswaar en met uitgebreide instructies van de buddy.

Impact

Slechtziendheid en blindheid kan iedereen treffen en steeds meer Nederlanders krijgen ermee te maken. De impact van blindheid en slechtziendheid is enorm. In de eerste plaats op het leven van de blinde of slechtziende zelf, maar ook op diens omgeving én op de samenleving. Als we niets doen, zal het aantal mensen dat blind of slechtziend wordt enorm toenemen. Dat komt met name door de dubbele vergrijzing – steeds meer mensen worden steeds ouder- door de toename van het aantal mensen met diabetes en door de toename van hoge bijziendheid bij de jeugd.

De toename van het aantal blinden en slechtzienden in de Nederlandse samenleving is een zorgelijke en veelal onnodige ontwikkeling: in maar liefst vijftig procent van de gevallen kan het worden voorkomen. Oogonderzoek is onmisbaar!

Bekijk een sfeerimpressie van de Blind Walk, klik hier.