19 augustus 2021

Oogziekte-simulator

Benieuwd naar hoe mensen met een oogaandoening de wereld bekijken? Kijk door de ogen van iemand met staar, glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa. Deze oogziektes komen het meest voor. Het Oogfonds wil daar verandering in brengen en investeert dankzij haar donateurs in wetenschappelijk oogonderzoek.Staar

Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken. Je gaat waziger zien, alsof je door een beslagen ruit kijkt. Bijna iedereen krijgt op latere leeftijd staar. Met een kleine chirurgische ingreep wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens.

Meer lezen over staar

Glaucoom

Glaucoom tast de vezels van de oogzenuw aan. Deze zenuwen zorgen dat de elektrische signalen uit het netvlies naar de hersenen gaan. De oorzaak is vaak een te hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Bij beginnende glaucoom verdwijnen er stukjes aan de randen van het gezichtsveld. Later kan dit gezichtsveld steeds kleiner worden en zie je door een koker. Glaucoom is goed te behandelen, maar ontstane schade is niet meer te herstellen.

Meer lezen over glaucoom

Diabetische retinopathie

Veel mensen met diabetes krijgen diabetische retinopathie. De hoge bloedsuikerwaarden in het bloed veroorzaken lekkende bloedvaatjes in het netvlies. Met diabetische retinopathie zie je wazig, dubbel of vervormd en zijn de kleuren minder helder. Ook kan je bewegende vlekken of slierten waarnemen. De aard en omvang van de schade aan het netvlies bepalen of diabetische retinopathie met laser, vitrectomie of ooginjecties wordt behandeld

Meer lezen over diabetische retinopathie

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie beschadigt het centrale deel van het netvlies, oftewel de gele vlek (macula). Hier bevindt zich een hoge concentratie lichtgevoelige cellen, waardoor we scherp zien om lezen en gezichten te herkennen. Door maculadegeneratie ontstaat er een donkere waas of vlek midden in het gezichtsveld. Er bestaat een ‘droge’ en een ‘natte’ variant. Alleen de natte maculadegeneratie kan in vroeg stadium met ooginjecties behandeld worden.  Gezonde voeding draagt ook bij tegen verdere achteruitgang.

Meer lezen over maculadegeneratie

Retinitis pigmentosa

De lichtgevoelige cellen – de zogenoemde kegeltjes en staafjes - in het netvlies gaan door de erfelijke ziekte retinitis pigmentosa in langzaam kwaliteit achteruit. Hoe je ziet met deze oogaandoening verschilt. Slecht of weinig zien in het donker (nachtblindheid) is vaak een eerste symptoom. Ook hebben mensen last van kokerzien, waardoor het gezichtsveld steeds kleiner wordt. Wanneer de gele vlek (macula) is aangetast is scherp zien niet meer mogelijk. Een behandeling tegen retinitis pigmentosa is er momenteel niet.

Meer lezen over retinitis pigmentosa

Op zoek naar een andere oogaandoening? Lees meer

Wie wil er nou niet goed blijven zien? Voor 1 miljoen Nederlanders is dit niet mogelijk. Het Oogfonds heeft een grote ambitie: niemand meer blind of slechtziend. Dat kost tijd én geld. Hoe meer we nu investeren in onderzoek, hoe eerder oogartsen de onderzoeksresultaten kunnen toepassen in de behandelkamer. Om te blijven zien waar we van houden!