Running Blind hardlopers
31 maart 2015

Slechtzienden en blinden in beweging met buddy

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen in een isolement raken of last krijgen van depressieve gevoelens. Om dit tegen te gaan, stimuleert Running Blind mensen met een visuele beperking om samen met een buddy te rennen of lopen. Met financiële hulp van het Oogfonds gaat het project ‘Running Blind verovert Nederland’ van start. Doel is om het aantal regio’s waarin de stichting actief is binnen vijf jaar te verdubbelen.

Running Blind is opgericht om mensen met een visuele beperking aan het sporten te krijgen. Blinde en slechtziende lopers krijgen twee keer per week begeleiding van een professionele atletiektrainer en enthousiaste buddy’s. Buddy Ceel van Rhee: “Buddy zijn is voor mij: met een heel klein beetje moeite een ander een heel groot plezier doen”.

De kracht van bewegen

 

Door in beweging te komen gaan mensen zich beter voelen, hun gedachten worden afgeleid en ze beseffen dat ze wel degelijk nog iets kunnen bereiken. Dat is de kracht van Runningtherapie waarvoor Running Blind zich inzet. Voor mensen met een visuele beperking kosten de normale dagelijkse bezigheden meer energie. Van bewegen krijg je meer energie en uithoudingsvermogen. Daarnaast wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner en hou je er je botten zo sterk mogelijk mee.

De trainers van Running Blind hebben extra aandacht voor houding en techniek. Mensen die hun omgeving niet goed kunnen zien, voelen zich onzeker en hebben de neiging om meer voorover te lopen. Tijdens de trainingen is hier volop aandacht voor. Voor wie hardlopen een stap te snel is, bestaat een goed alternatief: Nordic Walking. Running Blind is al actief in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Alkmaar. Afdelingen in Leiden en Den Bosch zijn in oprichting en ook in Eindhoven, Heerlen en Groningen komen de eerste initiatieven van de grond.

 

Lezing en filmpremière

Op vrijdag 10 april om 13.00 uur zal de samenwerking tussen Running Blind en het Oogfonds worden bekrachtigd op de ZieZo-beurs in Expo Houten. Psychiater en hardloper Bram Bakker zal hier een lezing geven over zijn boek Runningtherapie. Aansluitend zal John Stoop, medeoprichter van Running Blind, een speciale belevingsfilm voor blinden en slechtzienden over hardlopen lanceren. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.