28 november 2018

Terugblik op een geslaagd Oogcongres

Op zaterdag 10 november kwamen bijna zeshonderd oogpatiënten en andere geïnteresseerden naar het Oogcongres. Samen met de oogpatiëntenverenigingen organiseerden we voor de derde keer deze laagdrempelige dag, waarop iedereen zich door deskundigen bij kan laten praten over de belangrijkste ontwikkelingen in de oogzorg.

Communiceren met de oogspecialist

Het ochtendprogramma startte met een lezing van dr. Tessa van Charlsdorp, onderzoeker en docent Taal & Communicatie aan Universiteit Utrecht.  Aan de hand van audiofragmenten illustreerde zij hoe conversatie-analyse bij kan dragen aan een optimaal gesprek tussen arts en oogpatiënt. Zowel voor patiënten als voor de professionals was dit een zeer interessant onderwerp.

Innovatie

Het tweede deel van het ochtendprogramma bestond uit een carrousel van vier sprekers die ingingen op innovaties in de oogheelkunde. Prof. dr. Pieter Roelfsema gaf een lezing over de ontwikkelingen op het gebied van hersenschorsprotheses. Deze zijn in staat door middel van elektroden kunstmatige beelden ‘waar te nemen’. Zien zonder kijken klinkt futuristisch, maar door ontwikkelingen op dit gebied behoort dit in de toekomst wellicht tot de mogelijkheden. 

Oogrobot met OCT-sensor

Aansluitend vertelde drs. Koorosh Faridpooya over zijn chirurgische oogrobot met ingebouwde OCT-sensor. Hiermee kunnen netvliesoperaties steeds preciezer en veiliger worden uitgevoerd. De OCT-sensor is als een soort parkeersensor gekoppeld aan de robot die met geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Zo kan worden voorkomen dat het netvlies wordt raakt. Hierdoor zijn nieuwe, complexere behandelingen mogelijk.

Eye-on-a-chip

Een levend stukje netvlies op een chip (buiten het oog), als model voor het oog, maakt het mogelijk om oogaandoeningen te onderzoeken en ook gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen. Dr. Andries van der Meer zette uiteen hoe op deze chip eindeloos getest kan worden zonder de patiënt te belasten én zonder dierproefmodellen. Eye-on-a-chip komt voort uit de organ-on-a-chip’ systemen die sterk in opkomst zijn. 

Gentherapie

Dr. Ingeborgh van der Born sloot de ochtend af met een lezing over de behandeling van het RPE65-gen. Hierbij neemt een werkend gen de plaats in van een gemuteerd (niet-werkende) gen, zodat netvliescellen weer goed gaan functioneren. Het medicijn wordt via een eenmalige injectie in het oog gebracht onder het netvlies. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen na afloop een verbetering merkte van het zicht. Een hoopvolle ontwikkeling voor mensen met genmutaties.

In de middag kon worden deelgenomen aan gevarieerd programma. Dat de dag erg geslaagd was, blijkt wel uit het gemiddelde rapportcijfer dat deelnemers het Oogcongres gaven: een 8,2!