09 november 2019

Terugblik Oogcongres 2019

Met 600 inschrijvingen was het Oogcongres volledig volgeboekt!

Het wetenschappelijk oogcongres van 2019 is achter de rug. Vele toonaangevende wetenschappers deelden hun bevindingen over de ontwikkelingen in de oogheelkunde en specifieke oogziektes. Samen met de verschillende oogpatiëntenverenigingen ontvingen we 600 oogpatiënten en andere geïnteresseerden. Het congres was volledig volgeboekt!

In de ochtend waren er verschillende plenaire sessies. Oogarts Prof. dr. Camiel Boon trapte af met een lezing over nieuwe ontwikkelingen in de oogheelkunde. Gentherapie, stamceltherapie, oogchip … er zijn baanbrekende onderzoeken gaande. Het toekomstbeeld dat Camiel Boon schetste is fascinerend, maar tegelijk zorgde hij dat de toehoorders met beide benen op de grond bleven staan: het duurt nog jaren voordat gentherapie en stamceltherapie onderdeel gaan uitmaken van de reguliere behandelpraktijk. En tegelijk zijn deze therapieën nooit voor alle oogaandoeningen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan glaucoom, waarbij de oorzaak niet ligt in één specifiek gen, maar sprake is van een complex samenspel van factoren.

Samen beslissen

Onder de noemer ‘Meer mens – minder patiënt’ gaf medisch ethicus Prof. dr. Hans van Delden een lezing over samen beslissen in de zorg. Het uitgangspunt is dat je als patiënt zelf de regie hebt over je behandeling en – in samenspraak met de arts – een keuze maakt voor de optie die voor jou het meest passend is. Bijvoorbeeld bij staar: wanneer is het tijd om te opereren, en als de operatie in zicht is, welke kunstlens? Hans van Delden benadrukte dat er meer komt kijken bij samen beslissen dan puur het voorleggen van verschillende opties aan de patiënt: de opdracht voor de arts is om verder te kijken dan de medische implicaties, naar de mens achter de patiënt.

Sluitstuk die ochtend was een ludieke sessie van oogarts dr. Richard Zegers over oogletsels in Laurel en Hardy-films. Deze films van ‘de dikke en de dunne’ kenmerken zich door een grote hoeveelheid lichamelijk geweld. Ook de ogen staan bloot aan dit geweld, waardoor diverse verwondingen kunnen ontstaan. Het onderzoek dat de oogarts uitvoerde samen met zijn – toen – 15-jarige dochter zette de hoeveelheid en aard van deze oogletsels op een rij, én op de gevolgen van deze letsels als ze in het echt hadden plaatsgevonden.

“Goed, nuttig en ook confronterend”

In de middag was het tijd voor lezingen over specifieke onderwerpen, waaruit mensen van tevoren een keuze hadden kunnen maken. Van hoge myopie (ernstige bijziendheid) tot behandelingen bij uveïtis, van artificial intelligence tot glaucoomdiagnostiek: een breed scala aan onderwerpen kwam aan bod.

In de loop van de dag was er ook volop gelegenheid om andere bezoekers van het Oogcongres te spreken en indrukken uit te wisselen. Voor een aantal groepen binnen de Oogvereniging was een eigen plek gereserveerd waar mensen met dezelfde oogaandoening elkaar konden ontmoeten en konden bijpraten. “Al met al een goede, nuttige en ook confronterende dag”, luidde een van de reacties op Facebook. En: “Het was weer een mooie, leerzame dag.”

Ter ondersteuning aan het thema schreef Merel Morre het volgende gedicht:

Jezelf overzien

wat voor jou de plank mis
is
voor een ander raak

wat voor mij belangrijk
is
voor hem een bijzaak

wat voor jou op nummer één
staat
bij mij niet eens op twee

wat voor haar het meeste
telt
voor een ander nauwelijks mee

kiezen is
jezelf overzien

en weten
de toekomst
kleur ik zo

morgen toont zich
graag
in wie je bent
vandaag

Het Oogcongres werd mede mogelijk gemaakt door:
LSBS, Stichting Blinden-Penning, Rotterdamse Stichting Bindenbelangen, KSBS, Stichting Blindenhulp, Alcon, Allergan, Bayer, Novartis, Tramedico B.V. en Visser Contactlenzen