Vuurwerk
07 januari 2020

Verdubbeling aantal slachtoffers door vuurwerk

Een nacht die zo kleurrijk zou moeten zijn, eindigde zwart. Kinderoogarts Tjeerd de Faber was aan het werk tijdens de jaarwisseling en hij spreekt van een horrornacht. Twintig ogen raakten beschadigd, waarvan tien blijvend letsel zullen hebben. "Geen van de slachtoffers had een vuurwerkbril op, en in veruit de meeste gevallen bracht legaal vuurwerk de schade toe."

Tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 zijn 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel. Hiervan waren 101 slachtoffers jonger dan 15 jaar. Naast deze vuurwerkslachtoffers bezochten naar schatting 900 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost. Van de geregistreerde letsels ontstond 81 procent door legaal vuurwerk, een toename ten opzichte van vorig jaar, toen nog 73 procent van de verwondingen het gevolg was van het afsteken van legaal vuurwerk. Met name jongens en mannen tussen de tien en dertig jaar raakten gewond door illegaal vuurwerk.

Oogletsel

Van de slachtoffers die zich bij de ziekenhuizen meldden droeg vrijwel niemand een vuurwerkbril. Mogelijk had daardoor 30 procent van alle slachtoffers oogletsel, het meest voorkomende letsel na brandwonden. De verwondingen varieerden van kruit in de ogen en eerstegraads brandwonden tot blinde en verwijderde ogen.

Vuurwerkmanifest

Het totaal aantal patiënten met vuurwerkletsel is verdubbelt en dit betekent een trendbreuk ten opzichte van voorgaande jaren. De verhouding is zoek tussen de huidige manier van Oud & Nieuw vieren met consumentenvuurwerk en de vele ongevallen die er het gevolg van zijn. Tijd voor maatregelen! Het Oogfonds pleit voor het afschaffen van consumentenvuurwerk en vindt dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Met professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier. Daarom tekenden wij het vuurwerkmanifest.

Teken jij ook? Ga naar vuurwerkmanifest.nl

 

Bron: o.a. NOS / Onderzoek van VeiligheidNL