Geen afbeelding
05 januari 2015

VriendenFonds steunt Ethiopia Vip Xperience

In december had het Oogfonds een grote verrassing voor Annemiek van Munster. Na een aanvraag bij het VriendenFonds ontving zij van de VriendenLoterij de laatst benodigde bijdrage voor deelname aan The Ethiopia Vip Xperience!

Annemiek van Munster, die bij velen al bekend is van haar boeken ‘+23’ en ‘Expeditie Ribbelroute’, werd samen met vier andere visueel beperkte jongeren geselecteerd om mee te doen aan het unieke project The Ethiopia Vip Xperience.

Dit project van Respo International is gericht op het ondersteunen van kleinschalige en betekenisvolle projecten voor kinderen met een visuele handicap in Ethiopië.

Sport en spel

De uitdaging van het project: het verbeteren van sport- en spelvoorzieningen voor kinderen met een visuele handicap. Op diverse scholen voor blinden en slechtzienden ontbreken hulpmiddelen, faciliteiten, kennis en goede onderwijsprogramma’s waardoor kinderen naast het minimale lesprogramma geen andere activiteiten kunnen ondernemen.

Het doel is het opzetten en verbeteren van de sport- en spelvoorzieningen voor kinderen met een visuele handicap. Een structureel bewegingsprogramma te realiseren waar kinderen aanvullende lessen krijgen in sport en mobiliteit. Om het bewegingsprogramma te realiseren zijn goede materialen en faciliteiten nodig.

Daarnaast is het streven om enkele blinde en slechtziende jongvolwassenen op te leiden tot SPAT-trainer (Sport Physical Activity Trainer), oftewel docent sport en bewegen. Zo verschaft dit project niet alleen zinvolle activiteiten voor blinde en slechtziende kinderen, maar ook nog eens een toekomstperspectief en werkgelegenheid voor deze doelgroep.

Van elkaar leren

Annemiek: “Ik ben zelf slechtziend en zet me graag in voor andere blinden en slechtzienden hier in Nederland, maar ik wilde ook graag wat betekenen voor blinden en slechtzienden in ontwikkelingslanden. Ik heb het geluk dat ik hier geboren ben en dankzij hele goede medische voorzieningen nog iets kan zien, dat hebben zij niet."

"Ik voel het als een doel in mijn leven om mensen te helpen waar ik kan. Via Respo zag ik een mogelijkheid om mee te doen aan The Ethiopia Vip Xperience om zo andere blinden en slechtzienden te ontmoeten in Ethiopië. Niet alleen wilde ik kijken wat ik eventueel voor deze groep kon betekenen, maar ik wilde ook graag leren van hun cultuur. Hoe gaan zij om met hun handicap en de schaarse hulpmiddelen bijvoorbeeld? Daarnaast geloof ik in sport als een manier om deel te nemen in de maatschappij en dit is zeker ook mogelijk voor blinden en slechtzienden. Ik was daarom ook dolblij dat ik deze kans kreeg."

"Ik heb de reis naar Ethiopie als zeer indrukwekkend ervaren. Ze hebben niet veel hulpmiddelen, maar daarentegen is het heel gebruikelijk dat hun familie en vrienden hun ondersteunen op school en thuis. Ik heb altijd al iets in ontwikkelingslanden willen doen voor anderen en nu is deze kans gekomen. Wij kunnen daadwerkelijk iets voor deze kinderen betekenen en dat is een prachtig gevoel.“