05 september 2019

Zo staat het Oogfonds tegenover dierproeven

Het Oogfonds zet zich in voor betere diagnose, behandelingen en genezing van oogziektes. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, en voor een deel daarvan is proefdieronderzoek helaas nog steeds wettelijk verplicht. Iedereen ziet dat liever anders, ook wij.

In een zeer beperkt deel van het onderzoek dat het Oogfonds financiert, worden uit noodzaak dierproeven gebruikt. Maar we willen zo min mogelijk dierproeven en werken ernaar toe dat ze niet meer nodig zijn.

Investeren in alternatieven

Daarom streven we naar en indien mogelijk investeren we ook in nieuwe meetmethoden die zo min mogelijk belastend zijn voor dieren. Ook stimuleren we alternatieven voor dierproeven. Dit heeft al tot belangrijke wijzigingen geleid, zoals het onderzoeken van het effect van medicijnen op gekweekte menselijke cellen op een chip.

Standpunt

Het standpunt over dierproeven van in het kort:

  • We financieren alleen het beste en belangrijkste onderzoek.
  • We steunen het beleid van de overheid rond ‘3V-alternatieven’ voor dierproeven (Vervangen, Verminderen en Verfijnen).
  • We streven naar het gebruik van alternatieve meet- en testmethoden op basis van menselijke cellen of ‘organen-op-een-chip’. Ook investeren we in (door)ontwikkeling van deze technieken.
  • We zetten ons actief in voor dierproefvrije innovaties, en steunen de ambitie van de overheid dat Nederland in 2025 op dit gebied wereldleider is.

Heb je vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan contact met ons op via mijnogen@oogfonds.nl of bel 030-2545711 en vraag naar de aanwezige woordvoerder.