Oogarts doet oogonderzoek
02 mei 2017

Zorg dat 16 mei méér onderzoeken van start kunnen!

Op 16 mei komt het Oogfonds met andere fondsen bijeen om te bepalen welke wetenschappelijke onderzoeken subsidie krijgen. Hoe meer er gefinancierd worden, hoe groter de kans op een doorbraak voor oogpatiënten. Toch moeten ieder jaar veelbelovende onderzoeken afgewezen worden door geldgebrek.

Prof. Dr. Anneke den Hollander, hoogleraar Moleculaire Oogheelkunde, RadboudUMC:

"Dat is echt heel jammer. Want onderzoek leidt tot betere vooruitzichten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van anti-VEGF injecties. Sinds enkele jaren krijgen mensen met natte maculadegeneratie (MD) zo’n injectie in hun oog. De groei van lekkende bloedvaatjes wordt zo afgeremd of zelfs tot stilstand gebracht. Een enorme doorbraak die het aantal slechtzienden en blinden in Nederland daadwerkelijk heeft teruggebracht!

Voor de meest voorkomende vorm van MD, de droge vorm, bestaat helaas nog geen behandeling. Gelukkig worden binnen een paar jaar grote ontwikkelingen verwacht. Zo wordt veelbelovend stamcelonderzoek gedaan, worden nieuwe medicijnen getest en werk ik met mijn team aan de ontwikkeling van de allereerste MD-chip.

Behandeling op maat

Met deze minuscule ‘oog op een chip’ bootsen we celtypes van het oog na en kunnen we razendsnel nieuwe behandelingen tot in detail testen. Wat bij de één niet aanslaat, werkt soms bij een ander heel goed. De chips maken het mogelijk om behandelingen op maat te ontwikkelen. Een enorme vooruitgang, die we mede aan de donateurs van het Oogfonds hebben te danken.

Bij jonge mensen heeft slechtziendheid grote invloed op hun perspectieven. Maar ook op latere leeftijd is de impact groot. Mensen moeten gedwongen naar een verzorgingstehuis, vallen vaker of worden depressief.

Anneke den Hollander

Samen kunnen we hun leven zoveel beter maken. Ontwikkelingen zijn echter onmogelijk zonder financiële hulp. Doe daarom alstublieft een bijdrage. Iedere euro maakt een verschil."