Expeditie Ribbelroute

Expeditie Ribbelroute

Terug

Het belevingsmuseum muZIEum in Nijmegen ontwikkelde, met steun van het Oogfonds, Expeditie Ribbelroute. Deelnemers aan deze expeditie krijgen een rondleiding door het stadscentrum van Nijmegen en zetten daarbij een Virtual Reality bril op. Ze worden begeleid door mensen met een visuele beperking. Zo nemen ze letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen.

Stelt u zich voor… U bent slechtziend en staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links lopen mensen langs u heen en u hoort iemand roepen in de verte. Hoe bereikt u dan veilig uw favoriete winkel? Welke obstakels komt u tegen? En nog belangrijker, hoe gaat u hiermee om.

 

Virtual reality

Het is de dagelijkse praktijk van mensen met een visuele beperking. En dankzij de Virtual Reality bril en een taststok, kan iedereen nu ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. De bril is voorzien van een speciale applicatie die varianten van slechtziendheid simuleert zoals kokervisie, waarbij je de omgeving door een heel klein gaatje ziet.  

Expeditie Ribbelroute

Erkenning

Het is een bijzondere ervaring. Voor de deelnemers, die dankzij de expeditie nog meer respect krijgen voor mensen die slechtziend zijn. Maar ook voor de gidsen, die zelf slechtziend zijn. Zij steen de deelnemers met raad en daad bij gedurende de 1,5 uur durende wandeling. Het is voor hen een enorme erkenning als deelnemers zich aan hun deskundigheid overgeven.

Werkgelegenheid

Het is ook fantastisch dat de expeditie arbeidsplaatsen creëert voor mensen met een visuele beperking. Iedereen verdient tenslotte een plaats op de arbeidsmarkt. Binnen drie jaar zijn vijfentwintig nieuwe gidsen nodig voor de Expeditie Ribbelroute.

Mis deze beleving niet als u naar Nijmegen gaat! Meer weten? Kijk op www.muzieum.nl.