Blinden voelen aan replica Van Gogh

Van Gogh op gevoel

Terug

In maart 2015 opende het Van Gogh Museum voor het eerst haar deuren voor een uniek interactief programma. Mensen met een visuele beperking konden samen met hun ziende familie en vrienden genieten van een rondleiding met een aanraaksessie. Een bijzondere ervaring die mogelijk is gemaakt met steun van de donateurs van het Oogfonds.

Na een eerste proef in 2014 reageerden deelnemers zo enthousiast, dat we in 2015 zeven van deze workshops mogelijk maakten. Speciaal getrainde gidsen nemen de bezoekers mee door het museum, waar het verhaal van Van Gogh wordt toegelicht aan de hand van zijn schilderijen. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats. Centraal hierbij staan Relievos, hoogwaardige 3D-reproducties van Van Gogh’s schilderijen. Ook aan reliëfkaarten en een maquette van de slaapkamer kan uitgebreid gevoeld worden.

Video van Gogh op gevoel

Zintuigen geprikkeld

Kunst is emotie. Daarom staat niet alleen voelen centraal maar worden ook de overige zintuigen niet vergeten. Zo wordt de neus geprikkeld met de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en kunnen deelnemers luisteren naar briefcitaten van Van Gogh. Deze combinatie staat garant voor een intensieve Van Gogh ervaring, zoals u ook in het filmpje kunt zien.

Programma

Met dit project kunnen mensen met een visuele beperking ook van kunst genieten.

Klik hier voor het programma.