Oogarts doet oogonderzoek

Behandeling van bloedingen onder de macula

Terug

Het Oogziekenhuis Rotterdam  |  Prof. dr. J.C. van Meurs

Natte maculadegeneratie (MD) is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen in Nederland. Bij natte maculadegeneratie groeien er nieuwgevormde bloedvaten onder de macula, de plek waarmee je leest en scherp ziet.

Dit wordt behandeld door in het oog vaatgroeiremmers te injecteren. Als er een bloeding onder de macula optreedt, werkt deze behandeling echter niet goed, omdat het bloedstolsel na enige weken onherstelbare schade veroorzaakt aan het netvlies.

Er zijn twee manieren om zo’n bloedstolsel te behandelen. Dit kan operatief, waarbij het glasvocht wordt verwijderd en het stolsel oplossende middel direct in het bloedstolsel wordt gespoten. Een andere manier is een stolsel oplossend middel in het oog spuiten en een gasbel in het oog brengen, waarna de behandeling gevolgd wordt met injecties van vaatgroeiremmers.

Het MD-fonds en het Oogfonds financieren een vergelijkend onderzoek naar beide behandelmethoden om zo te achterhalen wat de meest veilige en effectieve behandeling is. Als we dat weten, kan er een onderbouwde behandelrichtlijn gemaakt worden voor deze acute en tot ernstige slechtziendheid leidende afwijking.