Wetenschappelijk oogonderzoek

Het Oogfonds is de grootste private financier van wetenschappelijk oogonderzoek. We financieren wetenschappelijk onderzoek naar diagnose, preventie en behandeling van oogaandoeningen.

Hieronder ziet u een aantal recente onderzoeken die mede mogelijk zijn gemaakt door de donateurs van het Oogfonds. Wij zijn dankbaar voor alle steun die wij krijgen. Helaas zijn er ook onderzoeken die wij (nog) niet kunnen financieren. Hier willen wij verandering in brengen. Daarvoor blijft uw steun hard nodig.

 

 

Onderzoek gefinancierd door het Oogfonds:

Onderzoek Glaucoom Lopend

Veerkracht van Retinale Ganglioncellen versterken bij Glaucoom

De dood van steeds meer oogzenuwcellen veroorzaakt blindheid bij glaucoom. Onderzoekers in Maastricht ontdekten recent dat de zenuwcellen zichzelf herstellen als je dit stervensproces onderbreekt. En nu zoeken ze uit welke (voedings)middelen dit herstel stimuleren, in de hoop celdood de pas af te snijden.

Lees meer
Lees meer over Veerkracht van Retinale Ganglioncellen versterken bij Glaucoom
Onderzoek Netvliesziekten Lopend

Platform voor menselijke retina-op-een-chip

Retinitis pigmentosa, maculadegeneratie en meer oogziekten. Er zijn hoopvolle mogelijke middelen en gentherapieën. Maar om die te kunnen testen is een nieuw soort netvlies-op-een-chip nodig. Dr. Jan Wijnholds gaat die ontwikkelen.

Lees meer
Lees meer over Platform voor menselijke retina-op-een-chip
Onderzoek CVI Lopend

VR bril voor gezichtsveld meting

Drs. Brendan Portengen, promovendus onder de leiding van zowel Prof. Saskia Imhof en Dr. Giorgio Porro van de afdeling oogheelkunde van het UMC Utrecht als van Dr Marnix Naber van het Helmholz Instituut van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een VR bril voor gezichtsveldonderzoek. In dit onderzoek gaat deze VR-bril gebruikt worden om een betrouwbaarder gezichtsveld te kunnen meten bij kinderen. Dit is van groot belang voor jonge kinderen met hersenschade.

Lees meer
Lees meer over VR bril voor gezichtsveld meting
Onderzoek Maculadegeneratie Lopend

Voorspelling van het verloop van leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) kan mild verlopen, maar ook leiden tot blindheid. Wie welk lot treft en welke behandeling nodig heeft, weten we nog niet. De onderzoeksgroep onder leiding van Prof. dr. Caroline Klaver wil dat veranderen. Ze ontwikkelen hiervoor een geavanceerd voorspellend model met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) om het verloop van LMD te voorspellen op basis van verschillende factoren, waaronder medische beelden, klinische gegevens, genetica en levensstijl.

Lees meer
Lees meer over Voorspelling van het verloop van leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Onderzoek Fuchs dystrofie Lopend

Op weg naar een RNA-therapie voor Fuchs dystrofie

Bij Fuchs dystrofie vertroebelt je hoornvlies. Meestal door een DNA-fout. Er bestaat een techniek waarmee je zo’n fout buiten spel zet, door hem af te plakken met een soort ‘pleister’. De vraag is: kan dit ook in het hoornvlies? Radboudumc, MERLN Instituut en University Eye Clinic Maastricht zoeken dit uit.

Lees meer
Lees meer over Op weg naar een RNA-therapie voor Fuchs dystrofie
Onderzoek Erfelijke netvliesziekten Lopend

Oplossing voor kapotte recycling in kegeltjes

Als de recycling van afvalstoffen in je netvlies ontregelt raakt, sterven steeds meer netvliescellen en kun je blind worden. Dit gebeurt bij verschillende erfelijke netvliesziekten (retinadegeneratie). Onderzoekers van het Radboudumc zoeken uit hoe je die recycling kunt repareren.

Lees meer
Lees meer over Oplossing voor kapotte recycling in kegeltjes

Wat is er bereikt?

Onderzoek naar behandeling van oogziekten heeft al mooie resultaten opgeleverd. Het zijn belangrijke ontwikkelingen in de strijd tegen slechtziendheid en blindheid.
Lees verder
Lees meer over Wat is er bereikt?

Wie doen er onderzoek?

Onderzoek begint en eindigt bij de patiënt. Onderzoekers en artsen vormen een belangrijke schakel om zichtverlies tegen te gaan!
Lees verder
Lees meer over Wie doen er onderzoek?

Hoe werkt een onderzoek?

Medisch-wetenschappelijk oogonderzoek vormt de basis van de zoektocht naar meer kennis over oogziektes, betere behandelingen en het behoud van zicht.
Lees verder
Lees meer over Hoe werkt een onderzoek?

Financiering aanvragen?

Professionals kunnen aankloppen bij het Oogfonds voor financiering van medisch wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes.
Lees verder
Lees meer over Financiering aanvragen?

Dit is wat een persoon ziet met