Oogarts doet oogonderzoek

Biologische vingerafdruk van kinderen met uveitis

Terug

UMC  |  Utrecht  |  Prof. J.H. de Boer

In Nederland lijden zo’n 5000 kinderen aan uveitis, oftewel oogontsteking. Eén op de drie krijgt te maken met permanent verlies van zicht. Een juiste diagnose is essentieel om gericht te kunnen behandelen en zo verlies van zicht te kunnen voorkomen.

Bij 90% van de kinderen met uveitis gaat het om niet-infectieuze uveitis. Soms is uveitis het gevolg van jeugdreuma, maar vaak wordt er geen onderliggende oorzaak gevonden. Uveitis manifesteert zich in het oog, maar ook in het bloed kunnen veranderingen worden gezien van het immuunsysteem.

Helaas is vaak niet duidelijk welke therapie goed zal werken. Daardoor worden de kinderen vaak onnodig behandeld met zware medicatie waarvan ze ernstige bijwerkingen krijgen. Door de vertraging in het vinden van een effectieve therapie, kan een deel van het zicht onherstelbaar verloren gaan.

Effectieve behandeling

Om onnodige bijwerkingen te voorkomen en juiste behandeling op tijd te kunnen starten is het van groot belang van te voren te kunnen voorspellen welk kind op welke behandeling zal reageren. Onderzoekers van het UMC willen daarom op basis van de biologische ‘vingerafdruk’ van de kinderen een bloedtest ontwikkelen die kan voorspellen of een behandeling effectief zal zijn of niet. 

Voordelen

De ontwikkeling van deze bloedtest heeft veel voordelen: 

  • Kinderen wordt een lang traject (maanden tot jaren) van uitproberen van medicijnen bespaard
  • Vroege effectieve behandeling vermindert visusbedreigende complicaties
  • Voorkomen van onnodig behandelen van kinderen met zware medicijnen en daarbij horende potentiële bijwerkingen

De afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht is een ‘center of excellence’ voor de zorg en onderzoek naar uveitis. Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van innovatieve technologieën het mogelijk maken om DNA, eiwitten en nog kleinere moleculen (metabolieten) in het bloed voor en na therapie te meten.