Oogarts doet oogonderzoek

Effectiviteit van Bowman-laagtransplantatie bij keratoconus

Terug

NIIOS | Dr. Gerrit Mellis

Bij keratoconus wordt het hoornvlies (het heldere voorste gedeelte van het oog) dunner en stulpt het uit in de vorm van een kegel. Als gevolg hiervan kan de gezichtsscherpte aanzienlijk verminderen.

De behandeling bestaat uit het verbeteren van het zicht met contactlenzen. Daarnaast kan verergering worden afgeremd met een UV-crosslinking, waarbij het hoornvlies wordt verstevigd met behulp van een fotosensibele vloeistof (riboflavine = vitamine B) en UV-A licht. Bij zeer dunne, steile hoornvliezen met vergevorderde keratoconus is deze behandeling echter niet mogelijk. Tot voor kort was een hoornvliestransplantatie dan de enige manier om een verbetering te geven, maar dit kan gepaard gaan met ernstige complicaties.

In 2014 heeft het NIIOS (Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery) daarom de Bowman-laagtransplantatie geïntroduceerd. Hierbij wordt een dun hoornvlies met vergevorderde keratoconus verstevigd door een laag van Bowman (één van de vijf lagen van het hoornvlies) van een donorhoornvlies te implanteren. Bij de eerste groep patiënten is na een dergelijke transplantatie een duidelijke afvlakking van het hoornvlies geconstateerd, gevolgd door stabilisatie van het hoornvlies bij 90%.

Omdat dit nog een relatief nieuwe procedure is, zullen de onderzoekers van het NIIOS met steun van het Oogfonds de lange termijn effectiviteit en complicaties na een Bowman-laagtransplantatie gaan evalueren.