Oogarts doet oogonderzoek

Onderzoek naar effectiviteit van hoornvliestransplantatie

Terug

Maastrichts UMC+  |  Prof. dr. R.M.M.A. Nuijts

Op dit moment is een hoornvliestransplantatie de enige behandeling voor mensen met Fuchs’ hoornvliesdystrofie (FECD), een hoornvliesaandoening die kan leiden tot verminderd zicht en zelfs blindheid als het onbehandeld blijft.

Er zijn in dit geval twee beproefde methoden van transplanteren. De eerste is DSAEK waarbij het zieke endotheel en descemet membraan (DM) van de patiënt vervangen wordt door donorweefsel van een variabele dikte. Het visueel herstel na deze ingreep is niet optimaal.

Daarnaast is er een DMEK behandeling. Hierbij wordt het zieke endotheel vervangen door manueel gestript donorweefsel wat het anatomisch herstel bevordert. Er zijn aanwijzingen dat de visus en kwaliteit van zien na een DMEK behandeling beter zijn dan bij een DSAEK behandeling.

Het Oogfonds financiert een studie naar het bepalen van de effectiviteit van een DMEK behandeling in vergelijking met een DSAEK behandeling.

Als wetenschappelijk wordt bewezen dat een DMEK behandeling effectiever is, kan de behandeling daarmee in aanmerking komen voor een vergoeding door de zorgverzekeraar. Momenteel is dat nog niet het geval.