Glaucoom op een chip

Terug

Maastricht UMC+ | Dr. Theo Gorgels

 

De huidige behandeling van glaucoom is gericht op het verlagen van de oogdruk. Helaas is dat niet altijd voldoende, waardoor veel mensen alsnog langzaam hun zicht verliezen. Dit komt door het afsterven van zogeheten retinale ganglioncellen (RGC’s) die samen de oogzenuw vormen.

Ons onderzoeksteam wil een nieuw geneesmiddel ontwikkelen dat de oogzenuw beschermt. Door netvliescellen te kweken uit huid- of bloedcellen, maken we ‘glaucoom op een chip’. Met dit model kunnen we razendsnel nieuwe geneesmiddelen testen.

Om glaucoom zo goed mogelijk te imiteren, hebben we de hulp ingeroepen van de Technische Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. Ingenieurs hebben speciaal voor ons een apparaat ontwikkeld dat wisselende druk uitoefent op netvliescellen, nét als in een echt oog!

Met ons glaucoom-model kunnen we eindelijk ontdekken welke krachten zorgen voor het afsterven van de oogzenuw. Ons doel is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen testen die dit tegengaan en zo ernstige slechtziendheid voorkomen. Deze technologie maakt het mogelijk om glaucoom in de toekomst niet alleen af te remmen, maar misschien zelfs te genezen.