Oogarts doet oogonderzoek

Hoge resolutie MRI-scans voor de behandeling van glaucoom

Terug

LUMC  |  Leiden  |  dr. Jan-Willem Beenakker

Verhoogde oogdruk is verantwoordelijk voor de helft van alle glaucoom. Voor glaucoompatiënten met een normale oogdruk is de oorzaak van verlies van het gezicht echter meestal niet duidelijk, waardoor er momenteel geen effectieve behandeling bestaat. Optische technieken, zoals OCT, kunnen wel de zenuwvezellaag van glaucoom-patiënten in beeld te brengen, maar niet de rest van het visuele systeem, zoals de oogzenuw, waar mogelijk de oorzaak van het gezichtsverlies ligt.

MRI kan deze structuren wel afbeelden en zou zo bij glaucoom-patiënten met een normale oogdruk wél de onderliggende oorzaak van hun klachten kunnen laten zien. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers speciale MRI-scans ontwikkeld voor de diagnose van oogheelkundige aandoeningen. Het vermoeden is dat deze nieuwe MRI-technieken, die een drie- tot vijfmaal hogere resolutie hebben dan een gewone MRI-scan, wel kleine afwijkingen aan de oogzenuw kunnen laten zien.

Met deze pilotstudie willen de onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum bepalen of hoge resolutie MRI-scans nieuwe informatie kunnen geven voor de behandeling van patiënten met afwijkingen in het gezichtsveld, in het bijzonder voor glaucoom.