Hoornvliesontsteking | kleine beschadiging, grote gevolgen

Terug

Maastricht UMC+ | Prof. dr. Rudy Nuijts

Steeds meer Nederlanders krijgen een hoornvliesontsteking. Contactlenzen spelen hierbij een grote rol. Doordat het aantal lensdragers toeneemt, zijn er ieder jaar maar
liefst 50.000 afspraken bij een oogarts vanwege zo’n ontsteking.

Een ontsteking aan het hoornvlies ontstaat door een beschadiging aan de voorkant van het oog. Bacteriën, virussen, schimmels of parasieten kunnen zich vervolgens in het hoornvlies nestelen en een ontsteking veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat het hoornvlies kapot gaat en steeds dunner wordt. Soms heeft dit zelfs volledige perforatie tot gevolg.

Veel leed voorkomen

Tijdens de zoektocht naar de juiste medicatie gaat vaak belangrijke tijd verloren. De eerste behandeling is bij één op de tien patiënten onjuist of onvolledig. Daarnaast is deze intensief: opname in het ziekenhuis en ieder uur oogdruppels zijn noodzakelijk. En zelfs dan kan een deel van de mensen na afloop alleen nog donker en licht waarnemen met het aangedane oog. Een snellere en adequatere behandeling zou veel zichtverlies en leed voorkomen.

Samen met mijn onderzoeksteam werk ik daarom aan het ontwikkelen van een innovatieve behandeling. We hebben WST-D ontwikkeld: dit nieuwe medicijn verstevigt het hoornvlies en maakt het bestendig tegen bacteriële vertering.

Vóórdat dit baanbrekende medicijn kan worden ingezet, is zorgvuldig onderzoek nodig naar de exacte werking en veiligheid. Een kostbaar traject, waarvoor we €250.000 nodig hebben. We zoeken daarom mensen die inzien hoe belangrijk dit onderzoek is, zodat we er met z’n allen voor zorgen dat het kan starten. Doet u daarom alstublieft een donatie. Zo maakt u samen met ons het verschil tussen wél of niet meer kunnen zien