Oogarts doet oogonderzoek

I-move perimeter: een kindvriendelijke gezichtsveldmeting

Terug

Erasmus Medisch Centrum  |  Rotterdam  |  Dr.ir. Johan Pel

Hoe kwetsbaar ‘zien’ is blijkt wel bij kinderen met aangeboren glaucoom, prematuren retinopathie en oogtumoren. Om zoveel mogelijk van hun zicht te redden, is het cruciaal dat hun gezichtsveld heel nauwkeurig kan worden bepaald. Helaas moeten oogartsen zich op dit gebied nog erg behelpen…

Tijdens een gezichtsveldmeting geven patiënten zelf aan wanneer ze een lichtpuntje zien. Deze manier is echter onbruikbaar bij peuters en kinderen met een aandachtsstoornis of een ontwikkelingsachterstand. Om tóch een idee te krijgen van hun gezichtsveld wordt een hand of potlood voor hun gezicht bewogen en gekeken wanneer het kind dit opmerkt. Dit is verre van ideaal: kinderen raken snel afgeleid en de resultaten zijn dus niet accuraat.

Dat er nu geen objectieve meetmethode is voor deze kinderen is een groot gemis. Oogartsen moeten soms belangrijke beslissingen nemen op basis van een globaal gemeten gezichtsveld, bijvoorbeeld of het oog van een kind geopereerd moet worden of niet. Het is zo belangrijk dat deze keuze goed overwogen gebeurt, voor deze jonge en kwetsbare kinderen én voor hun ouders.

Daarom werkt het team van dr.ir. Pel in het Erasmus MC hard aan het ontwikkelen van een kindvriendelijke, snelle én betrouwbare methode. De methode is gebaseerd op ‘televisie kijken’, waarbij de oogbewegingen worden vastgelegd. Op deze manier kan zelfs bij de jongste kinderen heel precies (veranderingen in) het gezichtsveld bepaald worden.

Het Oogfonds en het Glaucoomfonds hebben de handen ineengeslagen om deze kindvriendelijke en betrouwbare meetmethode mogelijk te maken. Helpt u alstublieft mee door een donatie te doen?