Oogarts doet oogonderzoek

Identificatie biomarkers van diabetisch macula oedeem

Terug

Academisch Medisch Centrum (AMC) | Prof. dr. R.O. Schlingemann

Diabetische retinopathie (DR) is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de beroepsbevolking in geïndustrialiseerde landen. Bij patiënten met diabetische retinopathie is diabetisch macula oedeem (DME) de belangrijkste oorzaak van permanent verlies van gezichtsvermogen. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 20.000 mensen met diabetes die last hebben van DME, met circa 1.500-2.000 nieuwe patiënten per jaar.

Tot op heden zijn er echter geen effectieve indicatoren beschikbaar die de uitkomst van een behandeling kunnen voorspellen. Tijdens dit project wordt er gezocht naar factoren in het bloed van DME-patiënten om biomarkers vast te stellen.

Het gebruik van deze biomarkers zal zorgen voor een snelle screening van patiënten, verdeling van mensen met DME en de identificatie van hoog-risicopatiënten die in een zo vroeg mogelijk stadium alternatieve therapieën nodig hebben.

Aangezien DME een belangrijke oorzaak van gezichtsverlies is, kan dit onderzoek leiden tot een belangrijke verbetering van de kwaliteit van leven van miljoenen patiënten.