Erasmus MC | Prof. dr. Caroline Klaver
Onderzoekers van het Erasmus MC en het Radboudumc zijn er van overtuigd: kunstmatige intelligentie kan de oogzorg énorm verbeteren. Slimme systemen kunnen snel de beste diagnose stellen op basis van duizenden andere oogmetingen. Daarnaast kan een intelligente computer minuscule veranderingen waarnemen die met het blote oog gemist worden.
Bij kunstmatige intelligentie reageren apparaten op hun omgeving en nemen op basis daarvan zelfstandig beslissingen. De apparaten leren van hun fouten en leveren een steeds beter resultaat. De onderzoekers willen deze technologie inzetten om de zorg voor mensen met maculadegeneratie en andere netvliesaandoeningen sneller én accurater te maken.
Op basis van beelden wordt dan automatisch bepaald of iemand naar de oogarts verwezen moet worden, wat de ernst van de ziekte is en hoe groot het risico is op zichtverlies. Zo kan direct de juiste behandeling worden gestart. Om artsen te ondersteunen, wordt het ‘RetinaNL Reading Center’ opgezet: dit centrum zal helpen om beelden van het netvlies te beoordelen.
‘‘Zonder geld kunnen de onderzoekers niet van start. We zoeken daarom mensen die inzien hoe belangrijk dit revolutionaire project is.’’ Edith Mulder, directeur van het Oogfonds