Oogzenuw

Meettechniek hersendruk verfijnen

Terug

Universitair Medisch Centrum Groningen  |  Prof. dr. N. Jansonius

Glaucoom is één van de vier veelvoorkomende oorzaken van blindheid en slechtziendheid. Het is al langer bekend dat een verhoogde oogdruk een rol speelt bij glaucoom. Maar uit onderzoek van prof. dr. Jansonius, hoogleraar oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, blijkt nu dat juist het verschil tussen oogdruk en hersendruk bepalend is.

Het verschil tussen de oogdruk en de hersendruk bepaalt de kracht die op de oogzenuw wordt uitgeoefend. Precies die kracht zou de oorzaak kunnen zijn van de schade aan de oogzenuw die we glaucoom noemen.

Om beter te begrijpen hoe en waarom glaucoom ontstaat en om sneller tot de juiste diagnose te kunnen komen, is het meten van de hersendruk belangrijk. De ruggenprik is een zuivere, maar zeer onaangename manier van meten van de hersendruk en voor patiënten niet zonder risico. Daarom wil professor Jansonius een meettechniek die bij gehoorkunde wordt gebruikt verfijnen en geschikt maken.

Samen met het Glaucoomfonds financiert het Oogfonds dit veelbelovende onderzoek. Onderzoeken zoals deze zijn hard nodig om betere behandelingen voor glaucoom te ontwikkelen. Help ons meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken en doe een gift!