VUmc | Prof. dr. Annette Moll
Retinoblastoom is een zeldzame kwaadaardige oogtumor op het netvlies die enkel voorkomt bij jonge kinderen tot vijf jaar. De behandeling is erg ingrijpend en kan bestaan uit chemotherapie, bestraling, bevriezing, lasertherapie en enucleatie (het oog verwijderen). Retinoblastoom komt voor in een erfelijke vorm (40%) en een niet erfelijke vorm (60%).
Op dit moment worden álle kinderen die risico op retinoblastoom hebben (kinderen waarvan een ouder, broer of zus retinoblastoom heeft gehad) tot hun vierde levensjaar regelmatig gescreend. Dat heeft twee nadelen:
Met DNA-onderzoek, waarvoor internationaal wordt samengewerkt met instituten over de hele wereld, willen onderzoekers van het VUmc bepalen welke kinderen genetisch een hoog risico lopen en welke een laag risico. Zo hoeft een deel van de kinderen voortaan minder gescreend te worden.
Zo wordt gezorgd voor optimale diagnostiek en behandeling, minder schade én minder stress.
‘‘De vele screenings – soms wel eens in de twee weken - zijn erg confronterend voor deze gezinnen. Helpt u mee de zorg voor deze kinderen te verbeteren?’’ Prof. Annette Moll, VUmc