Moleculaire pleister voor de ziekte van Stargardt

Terug

Radboudumc | Afdeling genetica | Dr. Rob Collin

De ziekte van Stargardt is verschrikkelijk. Ook jongeren en kinderen worden getroffen en verliezen langzaam hun zicht. De oorzaak van deze erfelijke vorm van maculadegeneratie is een fout in het DNA (erfelijk materiaal). Een behandeling is er niet. Ouders moeten machteloos toezien hoe hun kind ernstig slechtziend wordt... maar dankzij een belangrijke ontdekking kan hier eindelijk verandering in komen.

Ons onderzoeksteam in Nijmegen heeft recent een nieuwe groep genetische fouten ontdekt die leiden tot de ziekte van Stargardt. Het opmerkelijke is dat deze fouten liggen op speciale ‘tussenliggende’ stukjes DNA. Deze ontdekking geeft veel nieuwe mogelijkheden. Ons doel is om een moleculaire pleister op maat te ontwikkelen, waarmee we deze afwijkingen kunnen afplakken.

Zo’n microscopisch kleine moleculaire pleister hebben we eerder voor een andere netvliesaandoening ontwikkeld en is uitermate geschikt om in te zetten tegen de ziekte van Stargardt. Om onze kennis en ervaring om te zetten in een behandeling is op korte termijn 250.000 euro nodig.

Alles wat we kunnen doen om verlies van zicht te vertragen of te stoppen is het waard om onderzoek naar te doen. Dat vind jij toch ook? Doe daarom alsjeblieft een donatie. Samen maken we het verschil tussen wél of niet kunnen zien.