Onderzoek naar glaucoom voortvarend

In 2018 startte het onderzoek ‘Glaucoom op een chip’ en er vinden mooie ontwikkelingen plaats, mede door de internationale kennisuitwisseling. Dr. Theo Gorgels doet verslag van hoopgevend onderzoek. “Glaucoom is in de toekomst niet alleen af te remmen, maar misschien zelfs te genezen.”

Het glaucoomonderzoek in Nederland is van een hoog niveau. Dat heeft natuurlijk te maken met wie wat onderzoekt, maar zeker ook met de inter-nationale uitwisseling die er is. Zo vloog dr. Theo Gorgels van Maastricht Universiteit eind april naar Canada voor het internationale oogcongres ARVO (van The Association for Research in Vision and Ophthalmology, de Vereniging voor onderzoek naar zicht en oogheelkunde). Hier besprak dr. Theo Gorgels met collegae het onderzoek ‘Glaucoom op een chip’.

“We presenteren de resultaten tot nu toe en bespreken met collegae vanuit de hele wereld wat hun laatste bevindingen zijn, zodat we ons onderzoek zo goed mogelijk kunnen uitvoeren”, laat dr. Theo Gorgels weten vanuit Canada. Het onderzoek ‘Glaucoom op een chip’ kon mede dankzij donateurs van het Oogfonds van start gaan. En het onderzoek gaat voortvarend: “We hopen in het najaar het eerste grote artikel over de resultaten gepubliceerd te krijgen. En daarna kunnen we het principe van glaucoom op een chip in de praktijk gaan toepassen.” Waar gaat het nu eigenlijk over? Glaucoom op een elektronisch hulpmiddel als een chip klinkt heel futuristisch, maar dat is het zeker niet. Dr. Theo Gorgels: “De huidige behandeling van glaucoom is gericht op het verlagen van de oogdruk. Helaas is dat niet altijd voldoende, waardoor veel mensen alsnog langzaam hun zicht verliezen. Dit komt door het afsterven van zogeheten retinale ganglioncellen (RGC’s) die samen de oogzenuw vormen. Ons onderzoeksteam wil een nieuw geneesmiddel ontwikkelen dat de oogzenuw beschermt. Door netvliescellen te kweken uit huid- of bloedcellen, maken we ‘glaucoom op een chip’. Met dit model kunnen we sneller nieuwe geneesmiddelen testen.”

Om glaucoom zo goed mogelijk te imiteren is de hulp ingeroepen van de Technische Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. Ingenieurs hebben speciaal voor dit project een apparaat ontwikkeld dat wisselende druk uitoefent op netvliescellen, nét als in een echt oog! “Met ons glaucoom-model kunnen we eindelijk ontdekken welke krachten zorgen voor het afsterven van de oogzenuw. Ons doel is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen die dit tegen gaan en zo ernstige slechtziendheid voorkomen. Deze technologie maakt het mogelijk om glaucoom in de toekomst niet alleen af te remmen, maar misschien zelfs te genezen.