Vrouw krijgt oogonderzoek

Vroeg ingrijpen bij oogproblemen door diabetes

Terug

Maastricht UMC+  |  Prof. dr. Coen Stehouwer

Steeds meer Nederlanders krijgen diabetes. De teller loopt al over de 1 miljoen. Eén van de meest voorkomende complicaties is diabetische retinopathie, oftewel beschadiging van het netvlies. Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe groter de kans op oogproblemen. Na twintig jaar diabetes zijn bloedvaatjes in het netvlies bij meer dan tachtig procent van mijn patiënten beschadigd.

In zesentwintig jaar als internist heb ik gezien hoeveel ellende diabetes aanricht. Het laat overal in het lichaam sporen achter, maar héél ingrijpend zijn de oogproblemen. Slechtziend worden is een drama, het kan mensen hun zelfstandigheid ontnemen.

Het goede nieuws is de recente ontdekking dat de afwijkingen van het netvlies op een hele subtiele manier beginnen. Met speciale apparatuur kunnen we minuscule veranderingen zien in de kleine bloedvaatjes en de zenuwvezellaag in het netvlies. Dat is dus het allereerste begin van het langdurige proces van slechtziend of blind worden.

Met mijn team wil ik onderzoeken welke factoren in dit vroege stadium een rol spelen. Een aantal zijn voor de hand liggend, zoals gewicht, veel zitten, roken, alcohol en bloedsuiker. Maar we zullen ook kijken naar stijfheid van bloedvaten, variatie in bloeddruk én veranderingen in eiwitten door hoge bloedsuiker die zorgen voor snelle veroudering.

Ons doel? In de toekomst zo vróég mogelijk ingrijpen. Mijn hoop is dat we zo bij een grote groep mensen slechtziendheid en blindheid voorkomen. En hun zorgen verminderen, want voor veel mensen met diabetes is blind worden hun allergrootste angst. Ik ben dan ook erg blij dat het Oogfonds ons onderzoek steunt en hoop van harte dat u hieraan bijdraagt.

Mede namens een miljoen mensen met diabetes héél hartelijk bedankt,

Prof. dr. Coen Stehouwer

Maastricht UMC+

Help mee!

Samen met het Diabetes Fonds financiert het Oogfonds dit veelbelovende onderzoek. Dit is hard nodig om ervoor te zorgen dat minder mensen ernstig slechtziend of zelfs blind worden. Help dit onderzoek mogelijk te maken en doe een gift: