Het verhaal van Lizzy

Lizzy (2019) ziet nu al heel slecht door bijziendheid, of myopie. Haar moeder vertelt haar verhaal. “Zodat meer mensen leren over myopie. En er meer geld komt voor onderzoek. Dat is hard nodig.”

Help mee: doneer en maak myopie-onderzoek mogelijk
Er is nog veel te ontdekken over myopie. Hoe eerder onderzoek start, des te sneller we de ogen van kinderen kunnen beschermen. Oogfonds wil dit waarmaken. Helpt u mee? Ik help mee

 

Lizzy is een vrolijke kleuter. Sinds kort gaat foto lizzy ze naar school, met veel plezier. De zorgeloosheid van Lizzy delen haar ouders helaas niet. “Lizzy ziet heel slecht. En ze kan blind worden,” vertelt haar moeder Julia.

Zo’n 7 maanden na haar geboorte hield Lizzy boekjes zowat tegen haar neus als ze plaatjes keek. “Ook viel ze opvallend vaak,” vertelt haar moeder. “We dachten dat ze niet goed zag. Maar het consultatiebureau nam ons niet serieus.” Toen enkele maanden later toch een oogonderzoek volgde, bleek dat Lizzy ernstig bijziend was. In medische termen: ze had hoge myopie.

Myopie: ogen te lang

Myopie is een oogafwijking waarbij het licht niet precies op het netvlies valt, maar op een punt vóór het netvlies. Ver af zie je dan wazig. Meestal ontstaat dit door een te lang oog. Een bril met min-glazen zorgt dan dat het licht toch precies op het netvlies valt, waardoor je weer scherp ziet. Heb je glazen met -6 of hoger, dan heet dat ‘hoge myopie’. Dat heeft Lizzy. Bij de eerste meting had ze -11,25.

Meer problemen

Hoge myopie kan op latere leeftijd zorgen voor ernstige oogaandoeningen en slechtziendheid en blindheid. Oogaandoeningen als een netvliesloslating en myopische maculadegeneratie worden sterk beïnvloed door het oprekken van het netvlies. Glaucoom en staar zijn echter meer indirect gerelateerd aan de verlenging van het oog en treden op door andere veranderingen in de oogstructuur bij hoge myopie. Die kunnen allemaal leiden tot blindheid. “Lizzy is een ondernemend kind. Met blindheid kan ze misschien leren leven. Maar het zet je leven op zijn kop. En beperkt je wel.”

Aanleg of langdurig dichtbij kijken

Myopie kan ontstaan als iemand in de kindertijd te vaak, te lang heel dichtbij kijkt (zie kader). Je kunt ook pech hebben en gewoon aanleg hebben, zoals Lizzy. Zij is geboren met te lange ogen. Julia: “Vlak voor haar eerste verjaardag kreeg Lizzy een bril. Wij waren bang dat ze die niet wilde dragen. Maar er ging een wereld voor haar open. Ze draagt hem altijd.” Dankzij haar bril kan Lizzy nu alles ontdekken, net als andere kleuters.

Groei van het oog remmen

Hoe langer het oog wordt, des te meer risico op blindheid. Lizzy’s ouders doen er nu alles aan om dit te voorkomen. “Lizzy krijgt dagelijks oogdruppels met atropine. Dit medicijn remt de groei van haar ogen,” vertelt Julia. “Ook mag ze nauwelijks achter een tablet of ander scherm zitten. En we gaan uren per dag naar buiten. Dat remt de groei van de ogen namelijk ook.”

Onderzoek hard nodig

De oorzaak van de hoge myopie bij Lizzy is niet bekend. Waarschijnlijk is het aanleg. Het is één van de redenen dat meer wetenschappelijk onderzoek hard nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat myopie eerder wordt ontdekt bijvoorbeeld door oogonderzoek bij een consultatiebureau, een orthoptist of een oogarts.

Julia: “Mijn droom is dat onderzoek myopie laat verdwijnen. En dat ze iets vinden waardoor de kans op blindheid bij Lizzy nul wordt.” Julia vertelt hun verhaal in de hoop dat mensen willen helpen. “Als we met zijn allen geld inzamelen, kunnen ze meer onderzoek doen.”

Meer aandacht voor myopie

Daarnaast wil ze meer aandacht vragen voor myopie. “Ik merk dat bijvoorbeeld ouders en leraren op school er weinig van weten. Een bril dragen is op zich zo erg niet, maar dat je myopie vaak kunt voorkomen, weten ze niet. Ik hoop dat we andere kinderen kunnen beschermen door erover te vertellen.”

Myopie voorkomen of beperken
Lizzy heeft aanleg voor myopie. Ook bij kinderen zonder aanleg, komt myopie in toenemende mate voor. Dat komt doordat kinderen steeds vaker lang achter elkaar dichtbij kijken (bijvoorbeeld op een telefoon of tablet). Daarbij zijn kinderen gemiddeld minder tijd buiten dan vroeger. Veel dichtbij kijken en te weinig buiten zijn, stimuleert de groei van het oog, wat resulteert in (toename van) myopie. Op de lange termijn kan myopie gevolgen voor de ooggezondheid hebben. Daarom adviseert het Oogfonds de vuistregel 20-20-2: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag naar buiten. Hiermee kunt u myopie voorkomen of beperken. Wilt u meer weten over myopie, luister dan naar de podcast OverZien of klik hier.

 

 

Dit is wat een persoon ziet met