Om zo zelfstandig mogelijk te leven, maken veel mensen met een visuele beperking gebruik van hulpmiddelen.
De geleidehond en de taststok zijn de bekendste hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo zijn er veel verschillende ‘low vision’ hulpmiddelen. Door vergroting zorgen deze hulpmiddelen dat objecten en teksten beter herkend kunnen worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan (elektronische) loepen, loepbrillen en telescoopbrillen.
Braille wordt ook vooral gebruikt door mensen die blind geboren zijn of al op jonge leeftijd blind zijn geworden.
Voorbeelden van hulpmiddelen
Blindengeleidehond
Deze honden zijn speciaal geselecteerd en getraind om blinden en zeer slechtzienden te begeleiden in en om huis en op straat. Er zijn in Nederland enkele instituten die blindengeleidehonden opleiden. Om in aanmerking te komen voor een blindengeleidehond moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
Taststok
De taststok is wit, eventueel met rode strepen, en qua lengte speciaal afgestemd op de gebruiker. De stok heeft ook een speciale punt. Dit kan een harde punt zijn die op de ondergrond wordt getikt. Maar er zijn ook taststokken met een platte schijf of ronde bal als punt die de gebruiker over de grond beweegt. De taststok wordt door blinden en zeer slechtzienden gebruikt. Naast de taststok bestaat er ook een blindenstok. Deze dient als herkenningsstok en niet zozeer als mobiliteitshulpmiddel. In Nederland en België hebben blinden en slechtzienden met een blindenstok of taststok voorrang in het verkeer.
Braille
Braille is een lees- en schrijfsysteem speciaal ontwikkeld voor blinden en zeer slechtzienden. Lees meer over Braille.
Grootletterboek
Bij grootletterboeken is het lettertype ruim twee keer zo groot als bij een normaal boek. Grootletterboeken zijn te koop en te leen bij de bibliotheek.
Luisterboek
Een luisterboek wordt voorgelezen. Andere namen voor een luisterboek zijn audioboek of gesproken boek.
Schermlezer (screenreader)
Een schermlezer is een softwareprogramma dat de tekst van andere software kan voorlezen. Navigeren gebeurt via het toetsenbord van de computer of via de brailleleesregel. De schermlezer geeft informatie over datgene wat op het scherm te vinden is. Zo kunnen blinde en slechtziende computergebruikers de spellingcontrole in een tekstverwerker gebruiken of een Excel-bestand uitlezen.
Filterbril
Vaak hebben slechtzienden last van fel licht. Een filterbril kan de ogen beschermen. Deze brillen hebben oranje/geel getinte glazen en schermen de ogen goed af voor licht. Het bijzondere van een filterbril is dat het zien van contrast niet te veel afneemt.
Loep
Er zijn verschillende soorten loepen: handloepen, loepbrillen, beeldschermloepen, telescoopbrillen. Alle hebben een vergrotende werking.
Apparaten met spraakfunctie
Er zijn diverse apparaten met een spraakfunctie, zoals horloges, mobiele telefoons, tablets, computers, thermostaten etc. Ook zijn er sinds 2019 geldautomaten met een spraakfunctie.
Ondersteuning, begeleiding en revalidatie
Voor ondersteuning, begeleiding en revalidatie (hulpmiddelen en praktische trainingen) kunt u door uw huis- of oogarts verwezen worden naar een regionale instelling van Koninklijke Visio of Bartiméus.