Vetten voor je oogzenuwen
Om glaucoom te voorkomen, lijkt ook een ander vetzuur belangrijk: butyraat. Het bijzondere aan dit stofje is dat je lichaam het zelf kan aanmaken. Of, preciezer gezegd: dat de bacteriebevolking in je darmen het kan aanmaken. Maar die darmbacteriën maken alleen butyraat aan als je ze genoeg vezels voert. Ook om die reden is het belangrijk om veel groenten en fruit te eten. Verder zijn peulvruchten, noten en volkoren granen goede bronnen van vezels.
Gekleurde groenten voor de gele vlek
De laatste jaren kwam uit onderzoek nóg een speciaal verband tussen voeding en ooggezondheid naar voren: groenten met een diepgroen, felgeel of oranje kleurtje blijken extra gezond voor je ogen. Denk aan boerenkool, oranje paprika’s en kaki’s. Een lijst van zulke groenten vind je hier.
Het geheim van deze groenten en vruchten is dat ze gele kleurstoffen bevatten waarmee ze niet alleen zichzelf, maar ook je ogen beschermen tegen fel zonlicht. Luteïne en zeaxanthine heten deze kleurstoffen, en in je netvlies vormen ze het maculapigment. Geen wonder dat de macula, het centrum van het netvlies waarmee je scherp ziet, geel is.
Hoe meer luteïne en zeaxanthine je binnenkrijgt met je voeding, hoe beter je netvlies is beschermd tegen beschadiging door uv-straling én door het blauwe licht van beeldschermen en ledverlichting.
Maar luteïne en zeaxanthine beschermen ook tegen andere invloeden die bijdragen aan de veroudering van de ogen. Zo helpen ze het aantal ontstekingsbevorderende cytokines in je bloed verlagen. Daarmee verminderen ze dus ontstekingsactiviteit in je ogen.

Echt voedsel of supplementen?
Nog mooier: al die gunstige effecten blijken luteïne en zeaxanthine ook te kunnen hebben als je netvliezen al zijn aangetast. Onderzoek heeft laten zien dat de ogen van mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) minder snel achteruitgaan zodra ze hun inname van deze stofjes flink verhogen.
Het is dus een goed idee die inname flink te verhogen door het eten van meer groenten. Voedingsstoffen uit écht voedsel worden over het algemeen namelijk beter opgenomen dan die uit voedingssupplementen. Mensen blijken het vaak wel lastig te vinden om zo veel meer groenten te gaan eten. In het Erasmus MC doen Sheila de Koning-Backus en andere onderzoekers daarom sinds 2021 onderzoek naar hoe ze mensen met LMD het best kunnen helpen bij die leefstijlverandering. Vooral coaching blijkt goed te werken; LMD-patiënt Ria vertelt hier wat zij eraan had.
De AREDS2-formule
Maar je moet echt flinke hoeveelheden luteïne en zeaxanthine binnenkrijgen om effect te zien bij LMD. Daarom geven oogartsen aan mensen met bepaalde stadia van LMD sinds 2014 het advies om ook een voedingssupplement te nemen waar deze stofjes in hoge dosering in zitten. Deze capsules zijn vernoemd naar de AREDS2-studie, het onderzoek waaruit bleek dat zo’n supplement echt verschil maakt.
In AREDS2-capsules zitten behalve hoge doses luteïne en zeaxanthine ook nog de vitamines C en E, en de mineralen zink en koper. Vooral van die mineralen blijken de meeste Nederlanders ook minder binnen te krijgen dan de voedingsrichtlijnen adviseren.
Verder luidt het advies om omega 3-supplementen te nemen: dagelijks 250 tot 500 milligram EPA/DHA. Meestal bevatten deze supplementen visolie. Maar er zijn ook veganistische omega 3-supplementen, die uit algen worden gemaakt.
Vraag hier het gratis receptenboekje aan
Literatuur
- NOG, Richtlijn Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie, 2023.
- Macular Society, Inflammation, ageing and AMD.
- L. Posch-Pertl et al., Cholesterol and glaucoma. Acta Ophthalmologica, 2022.
- AMD-Life Studie Erasmus MC, Voeding en AMD.
- H. Jiang et al., Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clinical Nutrition, 2021.
- Y.E. Wang et al., Association of dietary fatty acid intake with glaucoma in the united states. JAMA Ophthalmology, 2018.
- L.M. Wilson et al., The effect of lutein/zeaxanthin intake on human macular pigment optical density. Advances in Nutrition, 2021.
- J.R. Evans et al., Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2023.
- E.Y. Chew et al., Long-term outcomes of adding lutein/zeaxanthin and ω-3 fatty acids to the AREDS supplements on age-related macular degeneration progression. JAMA Ophthalmology, 2022.