fbpx

Periodiek schenken

Wilt u wetenschappelijk oogonderzoek ondersteunen met belastingvoordeel? Dan is periodiek schenken wat voor u. Door onze ANBI-status als goed doel is schenken via een overeenkomst volledig aftrekbaar. Bij uw belastingaangifte kunt u deze schenking aftrekken. Zo krijgt u een deel van het bedrag terug van de Belastingdienst. Dat is voor u mooi meegenomen en voor ons is het fijn dat wij voor langere tijd (minimaal 5 jaar) op uw steun mogen rekenen.

Aan welke voorwaarden moet een periodieke schenking voldoen?

 1. Uw schenking gaat naar een goed doel met ANBI-status. Het Oogfonds heeft een ANBI-status.
 2. Uw gift is schriftelijk vastgelegd in een Overeenkomst Periodiek Schenken. Donaties die u vóór de ingangsdatum van de overeenkomst deed, rekent de Belastingdienst niet mee.
 3. U doneert minimaal 5 jaar.
 4. U geeft elk jaar hetzelfde bedrag.

Belastingvoordeel

Alle donaties zijn aftrekbaar – er is dus géén drempelbedrag en ook geen maximum. Wanneer u een overeenkomst aangaat krijgt u tot maximaal 43% van uw gift terug. Het bedrag dat u ontvangt van de Belastingdienst hangt af van de hoogte van uw gift en inkomen. U kunt dat voordeel zelf houden, óf toevoegen aan uw donatie (geheel of gedeeltelijk). Kiest u voor het laatste, dan draagt u bij aan meer wetenschappelijk oogonderzoek zonder dat het u netto extra kost. Voor belastbare inkomens boven €68.500 daalt het aftrekpercentage de komende jaren van 43% (in 2021) naar 37,05% in 2023. Via onze handige rekenhulp kunt u direct zien welk voordeel voor u geldt voor het huidige belastingjaar.

Bereken uw voordeel

Met onderstaande handige rekenhulp berekent u snel wat u terug kunt krijgen van de belasting.

 

Een periodieke schenkingsovereenkomst is eenvoudig en gratis te regelen in 3 stappen:

 

 1. Download de ‘Overeenkomst Periodiek Schenken’ (pdf)
 2.  Vul het formulier in en stuur deze (zonder postzegel) naar:
  Oogfonds
  Antwoordnummer 900
  3500 VB Utrecht
 3. U ontvangt van ons een exemplaar retour.

Veelgestelde vragen over periodiek schenken

 • Wat is het RSIN/fiscaal- en bankrekeningnummer van het Oogfonds?

  Het RSIN/fiscaalnummer is: 002563721.

  Ons rekeningnummer is NL34 TRIO 0320 3176 76 ten name van Stichting Oogfonds Nederland. Bij een overboeking op onze rekening krijgen wij geen contact- of adresgegevens door. Stelt u een reactie op uw donatie of betaling op prijs? Vermeld dan uw contactgegevens in het opmerkingenveld of stuur een separaat mailtje naar mijnogen@oogfonds.nl. Wij vinden het fijn om met onze donateurs contact te hebben.

 • Wanneer is uw gift aftrekbaar?

  De voorwaarde voor belastingvoordeel is dat u gift is vastgelegd in een periodieke schenkingsovereenkomst voor 5 jaar of langer. Elk kalenderjaar dient u het afgesproken bedrag in de overeenkomst over te maken.

 • U heeft al giften gedaan vóórdat u de overeenkomst heeft getekend. Zijn eerdere giften ook aftrekbaar als periodieke schenking?

  Dit kan helaas niet met terugwerkende kracht. De Belastingdienst heeft bepaald dat donaties voor de datum van afsluiten schenkingsovereenkomst gelden als ‘gewone giften’ en als zodanig en onder de daarvoor geldende voorwaarden kunnen worden opgegeven. Zie hiervoor de voorwaarden van de Belastingdienst. Een overeenkomst kan alleen ingaan voor toekomstige giften.

 • Hoe bereken ik mijn belastingvoordeel?

  Het bedrag dat u ontvangt van de Belastingdienst hangt af van de hoogte van uw gift en inkomen. Via onze handige rekenhulp kunt u direct zien welk voordeel voor u geldt. Let op: de rekenhulp geeft het belastingvoordeel van het huidige jaar weer. Volgend jaar kan het dus een ander tarief zijn.

  Rekenmodule Oogfonds
 • Hoe geef ik mijn gift door aan de Belastingdienst?

  Het indienen bij de Belastingdienst is een kwestie van enkele gegevens uit de overeenkomst overnemen in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Zoals het unieke transactienummer van uw overeenkomst. Deze staat vermeld in de overeenkomst. Ook vul t u het RSIN/fiscaal-nummer van de het Oogfonds in (002563721). Dit is voldoende. De Belastingdienst kan de aangifte bij het Oogfonds controleren.

Graag neem ik de tijd om samen met u te kijken naar uw wensen en naar de mogelijkheden om periodiek te schenken aan het Oogfonds. Neem gerust contact met mij op via 06 – 82 067 346 of c.letschert@oogfonds.nl

Cindy Letschert Relatiemanager

John koos ervoor om periodiek te schenken: ‘Doordat de fiscus meebetaalt, kan ik meer schenken tegen een netto lagere bijdrage.’ Lees hier zijn verhaal.

John van der Zande

Dit is wat een persoon ziet met