Staar (cataract)

Terug

Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er ongehinderd doorheen vallen op het netvlies en kunnen we beelden scherp zien. Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien. Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide.

Informatie, adviezen en tips over Staar?

vraag GRATIS aan
Brochure Staar
Vraag de gratis folder Staar aan

Wat is staar?

Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. De ooglens wordt troebel, waardoor licht het netvlies niet meer goed bereikt en we waziger gaan zien. Er zijn drie vormen van staar, namelijk: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door een trauma of ziekte

Lees meer over: "wat is staar"

Symptomen staar

Staar heeft verschillende symptomen. Een veel voorkomende klacht is dat mensen minder scherp gaan zien. Het beeld wordt waziger, alsof er door een beslagen ruit wordt gekeken. Dit geldt zowel voor dichtbij als veraf zien. Door de staar wordt bijvoorbeeld lezen lastig, maar ook tv-kijken en verkeersborden zien. Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar.

Lees meer over: "symtomen van staar"

Soorten staar

Er zijn in totaal vier verschillende soorten staar, ook wel cataract genoemd. We onderscheiden de volgende soorten staar: Capsulair cataract, Subcapsulair cataract, Corticaal cataract en Nucleair cataract.

Lees meer over: "de soorten staar"

Meer informatie over staar

Wat zie je als je een oogziekte hebt?

oog illustratie

Iedereen kan getroffen worden door een oogziekte. Ervaar hoe het is om slechtziend te zijn. Bekijk deze pagina door de ogen van iemand met één van de vijf meest voorkomende oogziektes.

oog illustratie
  • Staar
  • Glaucoom
  • Diabetische retinopathie
  • Maculadegeneratie
  • Retinitis pigmentosa