fbpx

Is roken slecht voor de ogen?

Sigaretten, sigaren en bepaalde e-sigaretten bevatten nicotine en koolstofmonoxide. Koolstofmonoxide zorgt ervoor dat de lens vertroebelt. Volgens het Oogziekenhuis kan dit ervoor zorgen dat mensen die veel roken soms al op hun veertigste zulke ernstige staar hebben, dat ze toe zijn aan een staaroperatie. Nicotine is niet alleen een gevaarlijke, verslavende stof; het zorgt er ook voor dat bloedvaten smaller worden. In het netvlies zitten heel veel kleine bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes voorzien belangrijke cellen (de staafjes en kegeltjes) in het oog van voeding en zuurstof. Worden deze bloedvaatjes aangetast, dan kan het netvlies onherstelbaar beschadigd raken.

De meest voorkomende oogaandoeningen in Nederland – maculadegeneratie, glaucoom en cataract – komen aanzienlijk vaker voor bij rokers.

Maculadegeneratie (MD)

Hoe meer iemand rookt, hoe groter het risico. Zo komt maculadegeneratie (MD) vijf keer zo vaak voor bij mensen die een pakje sigaretten per dag nuttigen. Dat risico blijft verhoogd tot zelfs vijftien jaar nadat rokers gestopt zijn.

Cataract (staar)

Zoals hierboven beschreven, bevordert koolstofmonoxide de vorming van cataract (staar). De veroudering van de lens raakt versnelt, waardoor deze troebel wordt. Het zicht kan alleen hersteld worden met een staaroperatie.

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Roken is slecht voor de bloedvaten, dus ook voor de kleine bloedvaatjes (haarvaten) van de oogzenuw.

Roken en de ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte van de schildklier. De ziekte kan verschillende klachten geven, onder andere aan het oog (oogziekte van Graves). Roken heeft als nadelig effect op de oogziekte van Graves, dat het erdoor kan verergeren. Stoppen met roken wordt aangeraden en kan de klachten doen verminderen.

 

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Ontvang de brochure GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met