fbpx

Chalazion

Een chalazion is een zwelling in een talgkliertje aan de binnenzijde van het ooglid. Een chalazion bij het oog doet geen pijn. Het voelt als een bobbeltje in het ooglid en wordt daarom ook wel hagel of gerstekorrel genoemd. Wordt het bultje erg groot, dan kan het op het hoornvlies drukken. Hierdoor raakt het hoornvlies geïrriteerd. Het lijkt dan alsof er zand in het oog zit en het zicht kan minder scherp worden.

Oorzaak

Het wordt veroorzaakt door verstopping van de afvoer van een talgkliertje. Daardoor ontstaat er een chronische ontsteking. De talg hoopt zich op in het kliertje en het weefsel daaromheen.

Soms kan er ook een bacterie bij de chalazion komen en ontstaat er een bacteriële infectie. Het ooglid wordt dan rood en pijnlijk.

Verschil tussen een chalazion en een hordeolum

Om te beginnen wordt een chalazion wordt soms verward met een hordeolum. Een hordeolum is een abces in een kliertje van het ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik en is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Vraag direct aan

Chalazion zelf verwijderen

Meestal verdwijnt het binnen een paar weken vanzelf. Het is dan ook niet verstandig om het zelf te verwijderen. Soms helpt het om een beginnende chalazion zelf te behandelen met warme kompressen of het ooglid te poetsen met een wattenstokje of gaasje gedoopt in lauw water. Dit kan ervoor zorgen dat de chalazion sneller verdwijnt.

Behandeling

Verdwijnt het niet vanzelf? Dan kan die verwijderd worden via een klein sneetje aan de binnenkant van het ooglid. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Via het sneetje wordt de vuiligheid uit het ooglid gehaald. Om te voorkomen dat de zwelling terugkomt, verwijdert de arts ook het kapsel rondom de zwelling.

Herstel chalazion operatie

Desondanks keert bij sommige mensen de chalazion keer-op-keer terug. In dat geval herhaalt de oogarts steeds de behandeling. Na de behandeling is het belangrijk om het ooglid goed schoon te houden door een aantal keer per dag warme oogkompressen te gebruiken en/of het ooglid te poetsen.

Overigens is het operatief verwijderen van een chalazion vaak niet nodig. De meeste mensen die hiervoor kiezen, doen dit omdat ze last hebben van de zwelling. Of ze vinden het niet mooi staan.

Iris

Loopt u risico op een chalazion of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met