fbpx

Trillend oog

Wat is een trillend ooglid?

Een trillend ooglid ontstaat als de spiertjes in het ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. Daardoor gaat u veel met uw ogen knipperen. Uw oog kan hierdoor uitdrogen en geïrriteerd raken. Het trillen kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen. Het kan geen kwaad, maar is wel irritant. Trillende oogleden komen vaak voor.

Oorzaak

Uw ooglid gaat trillen door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van uw oogleden, wangen en mondhoeken aan. Daardoor kunnen ook andere delen van uw gezicht gaan trillen, bijvoorbeeld de wenkbrauwen of de mondhoeken. Dit komt heel weinig voor.

Het prikkelen van de hersenzenuw kan komen door:

  • Vermoeidheid en stress:  Uitputting en overspanning zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid.
  • Ingespannen kijken:  Langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken (tv, computer, tablet, smartphone) kan een trillend ooglid veroorzaken.
  • Gebrek aan voedingsstoffen:  Een andere mogelijke oorzaak van een het trillen van uw ooglid is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Een tekort aan vitamine B12 kan ook leiden tot een trillend ooglid.
  • Allergie:  Sommige studies zeggen dat histamine het laten trillen van het ooglid kan veroorzaken. Histamine is een stof die het lichaam maakt bij een allergie.
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Ontvang de brochure GRATIS

Tips bij een trillend ooglid

De tips om dit te verhelpen zijn eigenlijk heel simpel:

  • Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm.
  • Probeer stress te verminderen of te voorkomen.
  • Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
  • Zijn uw ogen droog door het vele knipperen? Dan kunnen oogdruppels prettig zijn.

Als u bovenstaande dingen doet, zal in de meeste gevallen uw ooglid ophouden met trillen. Is dat niet zo en blijft uw ooglid maar trillen? Ga dan naar de huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de neuroloog. De neuroloog kan voorstellen een injectie met botulinetoxine (botox) in uw ooglid te geven. Deze stof schakelt de trillende spiertjes in uw ooglid uit. Een botoxinjectie werkt maar twee tot vier maanden. Daarna heeft u een nieuwe injectie nodig. Een ander nadeel is, dat botoxinjecties bijwerkingen kunnen geven.

Dit is wat een persoon ziet met