Verziend

Verziend

Wat is verziend?

Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.

Wat gebeurt er bij verziendheid?

Lichtstralen vallen het oog binnen via het hoornvlies en gaan via de pupil naar de ooglens. De ooglens heeft een platte bolvorm. Zowel het hoornvlies als de ooglens breken de lichtstralen. Daardoor komen achter de ooglens de lichtstralen samen in één punt. Bij goede ogen vallen de lichtstralen precies samen op het netvlies, achter in het oog. Hierdoor ontstaat er één helder beeld. Is iemand verziend, dan komen de lichtstralen samen achter het netvlies. Op het netvlies zelf ontstaat dan een wazig beeld.

Oorzaak van verziendheid

Verziendheid kan twee oorzaken hebben:

  • Het oog is te kort. Dat wil zeggen de afstand tussen het hoornvlies (voorkant oog) en het netvlies (achterkant oog) te klein is. Hierdoor komen de lichtstralen, die door het hoornvlies en de ooglens gebroken zijn, achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies.
  • Het hoornvlies of de ooglens is te plat. Hierdoor worden de lichtstralen niet sterk genoeg gebroken en komen ze achter het netvlies samen in plaats van op het netvlies.

Om duidelijk te krijgen wat verziendheid is, maken we een onderscheid tussen voorwerpen op afstand zien en dichtbij zien. Als we goede ogen hebben en we kijken in de verte, dan zijn onze ooglenzen plat en valt het beeld op het netvlies. Willen we iets op korte afstand bekijken, dan schuift het beeld in onze ogen automatisch naar achteren. Maar doordat onze ooglenzen opbollen, halen we het beeld naar voren, waardoor het toch op het netvlies valt en we het scherp zien. Dit proces heet accommoderen.

Bij verziendheid komen de lichtstralen die het oog binnenvallen, achter het netvlies samen. Dit gebeurt zowel bij ver zien als dichtbij zien. Kinderen en jonge mensen kunnen dit verschil echter opheffen door te accommoderen, ook als ze iets in de verte bekijken. Hierdoor kunnen ze het beeld naar voren halen, waardoor het toch op het netvlies komt en dus scherp gezien wordt. Als de verziendheid te groot is, lukt dit niet. Ook voor oudere mensen werkt deze truc niet. Oudere mensen kunnen namelijk niet meer goed accommoderen.

Wat zijn symptomen van verziendheid?

  • Voorwerpen dichtbij wazig zien
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Scheelzien

Bij kinderen en jonge mensen hoeft verziendheid geen klachten te geven. Als er klachten zijn, is het vaak vermoeidheid, hoofdpijn en soms scheelzien. Dit komt omdat het accommoderen wat kinderen en jonge mensen ter compensatie doen, goed werkt, maar voor de ogen wel erg vermoeiend is. Door een bril te dragen verdwijnen de klachten vanzelf. Soms zien ze aan het eind van de dag wel minder scherp, omdat het accommoderen door de vermoeidheid steeds moeilijker wordt.

Iedereen die ouder wordt, wordt in min of meerdere mate verziend, omdat de ooglens minder goed kan opbollen en accommoderen daardoor moeizamer gaat. De eerste klachten beginnen vaak met lezen. Naarmate men ouder wordt en het vermogen tot accommoderen verder afneemt, wordt ook het ver zien slechter.

Is verziend plus of min?

Verziend is plus en bijziend is min. Dit betekent dat iemand die verziend is geholpen kan worden met een plus-bril of plus-contactlenzen. Ook kan een laserbehandeling of operatie het zicht bij verziendheid verbeteren. Bij een operatie worden er kunstlenzen geïmplanteerd. Dit gebeurt eigenlijk alleen als iemand sterk verziend is.

Folder tips voor gezonde ogen

Vraag onze folder aan:
Themaspecial Tips voor gezonde ogen

Ontvang de folder GRATIS

Ook het niet goed afvoeren van traanvocht kan traanogen veroorzaken. Traanvocht wordt afgevoerd via twee kleine openingen (de traanpunten) in het boven- en onderooglid bij de neus. Door te knipperen met onze oogleden zorgen we ervoor dat het traanvocht de traanpunten inloopt. De oogleden werken dus als een soort pomp. Als die pomp niet meer goed werkt, gaan de ogen tranen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij hangende onderoogleden of een verlamming van de aangezichtsspieren.

Tot slot kan er een vernauwing of verstopping zijn ergens in de traanwegen, het afvoersysteem van het traanvocht. De traanwegen bestaan uit de traanpunten, de traankanaaltjes, het traanzakje en de traanbuis. Verstopte traanwegen komen vooral voor bij kinderen. Kinderen hebben vaak nauwere traanwegen dan volwassenen. Zijn ze verkouden en zwellen de slijmvliezen op, dan raken ook al snel de traanwegen verstopt. De klachten van de verstopping verdwijnen vanzelf met het overgaan van de verkoudheid. Hebben kinderen voortdurend last van vieze, tranende ogen zonder daarbij verkouden te zijn, dan kan er sprake zijn van een aangeboren verstopping van de traanwegen.

Wat te doen tegen traanogen?

Is er te veel traanproductie dan moet de bron van de irritatie worden weggenomen. In het geval van een blepharitis kunnen de klachten verdwijnen door iedere avond de oogleden schoon te maken met een vochtig wattenstokje. Een vuiltje in het oog moet worden verwijderd en een naar binnen gedraaid ooglid kan gecorrigeerd worden. Een ooglidcorrectie kan ook helpen als de pompfunctie van de oogleden niet meer goed is.

Bij een blokkade van de afvoerweg van het traanvocht zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zijn bijvoorbeeld de traanpunten te nauw, dan kunnen deze worden opgerekt of operatief worden verwijd.

Ook een verstopt traankanaaltje kan worden opgerekt. Dit gebeurt met een klein metalen staafje. Soms wordt er dan een siliconen slangetje achtergelaten om het kanaaltje open te houden. Werkt dit niet, dan kan er een traanwegprothese geplaatst worden. Er wordt dan een klein, glazen buisje tussen de ooghoek en de neusholte geplaatst. Traanvocht kan dan direct vanuit de ooghoek naar de neus weglopen.

Is er een verstopping in het traanzakje of de traanbuis, dan kan er operatief een verbinding worden gemaakt tussen het traanzakje en de neus. Een nieuwe techniek bij verstoppingen op deze plekken is de dotterbehandeling. Er wordt dan een klein ballonnetje opgeblazen op de plek van de vernauwing met het doel de vernauwing op te rekken. Deze methode wordt nog weinig gebruikt.

Dit is wat een persoon ziet met