fbpx

Wazig zien

Wat is wazig zien?

Bij wazig zien is uw zicht doffer doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend van aard zijn, afhankelijk van de oorzaak van wazig zien. U kunt last ondervinden aan één of beide ogen.

Oorzaken

Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan wazig zien. Een aantal belangrijke zijn:

  • Verziendheid en bijziendheid > Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van wazig zien. Het wazig zien ontstaat dan geleidelijk. Bij verziendheid ziet u goed op afstand, maar niet dichtbij. Het wazig zien op korte afstand kunt u corrigeren met een plusbril of pluscontactlenzen. Bij bijziendheid ziet u dichtbij goed, maar op afstand wazig. Met een minbril of mincontactlenzen kunt u het zien op afstand verbeteren. Wordt verziendheid of bijziendheid niet behandeld, dan kunnen ook klachten als hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Dit kan ook gebeuren als uw bril of contactlenzen niet de juiste sterkte hebben.
  • Staar > Een andere belangrijke oorzaak van wazig zien is staar (cataract). Bij staar wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht dat uw oog binnenvalt, het netvlies niet meer goed bereiken. Daardoor gaat u wazig zien. Staar ontstaat meestal na het vijfenvijftigste levensjaar en komt veel voor. U kunt het aan één oog krijgen, maar ook aan beide. De enige behandeling is een operatie. De troebele lens wordt dan vervangen door een heldere kunstlens.
  • Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader).
  • Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien. Dit ontstaat langzaam en gaat samen met allerlei andere klachten, zoals pijn, roodheid en lichtgevoeligheid.
  • Stress > Wazig zien kan ook veroorzaakt worden door stress. Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
  • Vermoeidheid > Als uw ogen vermoeid zijn, kunt u wazig gaan zien. Dit heet ook wel visuele vermoeidheid. U kunt last krijgen van visuele vermoeidheid als u lang naar een beeldscherm kijkt of lange tijd achter elkaar leest. Bij- of verziendheid of een droge omgeving kunnen daarbij ook een rol spelen. Deze vorm van wazig zien kunt u vrij makkelijke oplossen. Gun uw ogen rust, zorg voor een goede luchtvochtigheid in uw omgeving en laat een bril/contactlenzen met de juiste sterkte aanmeten. U zult zien dat uw zicht dan snel verbetert.

Wazig zien met één oog

Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt uw netvlies te weinig zuurstof. Daardoor ontstaan problemen met het zicht. Het gaat dan vaak om een tijdelijke achteruitgang van het zicht.
Het tijdelijk wazig zien met één oog kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het krampachtig samenknijpen van de ogen (blepharospasme) of een slechte kwaliteit traanfilm. Ook kan vertroebeling van het glasvocht wazig zien veroorzaken. Er ontstaan dan problemen als de troebelingen voor de macula terechtkomen. Dit is het gebiedje in het netvlies waarmee u scherp ziet.

Diabetes

Een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes (suikerziekte) is beschadiging van het netvlies. Dit heet retinopathie, of ook wel diabetische retinopathie. Als u diabetes heeft, heeft u te veel suiker in uw bloed. Dit beschadigt de bloedvaten in uw lichaam, waaronder de kleine bloedvaatjes in uw netvlies. Hierdoor raakt het netvlies beschadigd. Bij de meeste mensen met diabetes ontstaat vroeg of laat diabetische retinopathie. Een belangrijk symptoom van diabetische retinopathie is wazig zien. Om de schade zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat diabetische retinopathie vroeg wordt ontdekt. Heeft u diabetes? Ga dan regelmatig naar de oogarts om uw netvlies te laten controleren.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Ontvang de brochure GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met