fbpx

Wat is maculadegeneratie?

Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in het centrale deel van het netvlies af. Dit deel heet de macula en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Door het afsterven van de kegeltjes ziet u steeds minder goed en scherp.

In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het omzetten van licht in beelden. De macula is een gebiedje van een paar millimeter groot. Het ligt in het midden van het netvlies. In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Met de kegeltjes ziet u kleuren en contrast. U heeft ze nodig om details goed te kunnen zien. U gebruikt ze bijvoorbeeld ook bij het lezen, autorijden en om gezichten te herkennen. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, ziet u met dit deel van het netvlies het scherpst.

Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.

Risicofactoren maculadegeneratie

  • Leeftijd > Deze oogziekte komt vrijwel alleen voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. In de groep 55- tot 64-jarigen heeft naar schatting 14% een vorm van maculadegeneratie. In de groep 65 tot 75 jaar ligt het percentage op ongeveer 20%. En in de groep 75-plussers heeft 37% een vorm van maculadegeneratie.
  • Erfelijkheid > Het is bewezen dat het erfelijk is. Heeft u een familielid met maculadegeneratie, dan is de kans groter dat u het zelf ook krijgt.
  • Roken > Roken is een belangrijke risicofactor.  Hoe meer u rookt, hoe groter de kans op maculadegeneratie. Als u bijvoorbeeld meer dan één pakje per dag rookt, heeft u vijf keer meer kans op maculadegeneratie. Door roken worden de zogenaamde antioxidanten in uw lichaam afgebroken. Antioxidanten beschermen het netvlies.
  • Zonlicht > Veel in de zon zitten, vergroot ook de kans op maculadegeneratie. Gebruik daarom altijd een zonnebril om uw ogen te beschermen.
  • Geslacht > Bent u een vrouw en ouder dan 75 jaar? Dan neemt de kans op maculadegeneratie snel toe. Dit komt door de afname van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.
  • Oogkleur en huidskleur > Heeft u een blanke huid en blauwe ogen, dan heeft u een grotere kans op deze oogziekte.
  • Ook lijken een hoog cholesterol en het gebruik van alcohol en verzadigde vetten risicofactoren te zijn.
  • Gezonde voeding > met gezonde voeding (voldoende anti-oxidanten), kunt u het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie juist verlagen. Dat betekent: veel groenten, fruit en volkorengranen eten, en twee keer per week vette vis
Voorkant van de folder Maculadegeneratie

Meer weten over maculadegeneratie?
Vraag dan nu de gratis (digitale) brochure aan.

Ontvang de brochure GRATIS
Thea
“Meer onderzoek naar maculadegeneratie (MD) kan zorgen voor oplossingen. En die zijn hard nodig, vindt patiënte Thea. “Het ergst vind ik dat ik mijn (klein)kinderen niet meer kan zien.” ”
Lees het verhaal van Thea
Lees het verhaal van Thea

Dit is wat een persoon ziet met