fbpx

Symptomen van een netvliesloslating

Symptomen van een netvliesloslating

Bij een netvliesloslating raakt het netvlies los, doordat er glasvocht achter het netvlies komt. Het moet altijd geopereerd worden.

Deze oogziekte komt vaak voor. 1 op de 300 mensen krijgt er ooit in het leven mee te maken. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt het tot slechtziendheid of blindheid.

Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op een netvliesloslating:

  • U ziet opeens vlekjes, spinnetjes, sliertjes en stipjes. Deze worden veroorzaakt door troebelingen in het glasvocht.
  • U ziet lichtflitsen. De lichtflitsen lijken op bliksemschichten. Ze kunnen ontstaan als het glasachtig lichaam loslaat van het netvlies.
  • Het kan zijn dat u een donkere vlek ziet. Die ontstaat in uw ooghoek en breidt zich dan uit. Dit kan langzaam gaan of snel. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Anderen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
  • U ziet slechter. Zeker als het centrale deel van uw netvlies (de macula of gele vlek) loslaat. De macula is namelijk belangrijk voor het scherp zien. Het kan ook zijn dat er een bloedvaatje springt bij een netvliesloslating. Er komt dan bloed in het glasvocht terecht. Uw zicht neemt dan heel snel af.

Een netvliesloslating doet geen pijn.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Vraag direct aan

Dit is wat een persoon ziet met