fbpx

Omgaan met slechtziendheid

Te horen krijgen dat je blijvend slechtziend of blind wordt, voor veel mensen is het één van hun allergrootste angsten. Begrijpelijk, want wanneer iemand slechter gaat zien of helemaal blind wordt, heeft dit ingrijpende gevolgen voor alle aspecten van het leven.

Emotionele gevolgen

Mensen die te horen krijgen dat zij een ernstige oogziekte hebben, zijn vaak erg geschokt. Als je altijd goed kon zien en dat kwijtraakt, is dat lastig te accepteren. Iedere persoon reageert anders, maar veel voorkomende reacties zijn angst, onzekerheid, somberheid, verdriet en boosheid. Door gevoelens te delen, worden ze minder zwaar. Houden de negatieve gevoelens aan? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Lotgenotencontact

Over uw gevoelens praten met mensen die dezelfde oogaandoening hebben, kan erg prettig zijn. Zij delen uw ervaring en zullen beter dan een ander begrijpen waar u het over heeft. Bovendien kunt u veel leren van anderen die met dezelfde obstakels te maken hebben. Via patiëntenverenigingen of instellingen voor slechtzienden en blinden, kunt u in contact komen met lotgenoten.

Revalidatie

Een visuele beperking heeft een enorme impact op bijna ieder aspect van het leven. Zaken die voorheen vanzelfsprekend leken, kosten nu veel meer energie en moeite. Om u hierbij te helpen zijn er revalidatietrajecten. Bij revalidatie ligt de nadruk niet op de oogaandoening zelf, maar op het leren omgaan met de gevolgen daarvan, met als doel zo zelfstandig mogelijk te blijven.

Dit is wat een persoon ziet met