fbpx

Vergeet je zonnebril niet!

Wist je dat zonder zonnebril in de zon zitten net zo slecht is als zonnen zonder zonnebrand? Bescherm je ogen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling in zonlicht. Je kunt er later blijvende schade van oplopen.

Dat UV-straling slecht is voor je huid weten de meeste Nederlanders wel. Dat dit óók gevaarlijk is voor je ogen weet slechts 7%. Het verraderlijke is dat je de gevolgen voor je ogen niet direct merkt. Maar op latere leeftijd kan dit het verschil maken tussen goed zien en niet zien.

Risico oogaandoeningen

Langdurige blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op oogaandoeningen als maculadegeneratie en staar (cataract). Eén op de vijf diagnoses van staar wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt door overmatig zonlicht. UV-straling kan o.a. het bindvlies, hoornvlies, netvlies en de lens permanent beschadigen.

Draag een zonnebril

Ben jij zuinig op je ogen, draag dan een zonnebril!  Niet alleen als de zon schijnt, maar ook in de schaduw en bij bewolking.

Een goede zonnebril hoeft niet duur te zijn, maar let hier wel op:

  • 100% UV-bescherming (UV 400 / 100% UV filter)
  • Montuur is groot genoeg en sluit goed aan
  • Lichtabsorptie minimaal 75% (CE markering 3/ 4)

Kwetsbare kinderogen

Ook voor kinderen is goede oogbescherming belangrijk. Nu draagt 82% van de Nederlandse kinderen op een zonnige dag geen zonnebril. Dat is zorgelijk, want kinderogen zijn extra kwetsbaar omdat de pupillen groter zijn en de ooglenzen minder beschermend pigment bevatten. Vooral in de zomermaanden tussen 11-15 uur is het belangrijk dat kinderen hun ogen beschermen met een zonnebril. Heb je een baby? Zorg dan dat het gezicht altijd in de schaduw blijft en zorg voor een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Lees hier meer over de impact van UV-straling op je ogen

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Wees zuinig op je ogen
Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan

Dit is wat een persoon ziet met