fbpx

Vuurwerkbril

Iedere jaarwisseling belanden veel slachtoffers met oogletsel door vuurwerk op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) of een huisartsenpost. Degenen die ‘geluk’ hebben kunnen na een korte behandeling naar huis. Voor degenen met zwaarder letsel begint het nieuwe jaar met veel pijn, bezoeken aan het ziekenhuis en operaties.

Ook al lijkt het een open deur: het is nog steeds nodig om Nederland eraan te herinneren om extra bewust te zijn van de kwetsbaarheid van je ogen wanneer er overal vuurwerk om je heen is. Als Oogfonds zetten we ons in om blindheid en slechtziendheid te voorkomen. Zo ook onnodige schade door het zelf afsteken van vuurwerk. We raden aan om een vuurwerkbril te dragen en oogletsel te voorkomen. De cijfers liegen er niet om.

Cijfers oogletsel door vuurwerk*

  • Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 zijn 389 personen op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel. 86 personen (22%) hadden oogletsel. Daarnaast bezochten naar schatting 864 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost, 242 personen (28%) hadden oogletsel. In totaal hebben 327 mensen schade aan hun ogen opgelopen.
  • 79% van het totaal aantal vuurwerkslachtoffers is jongen of man.
  • 52% van het totaal aantal vuurwerkslachtoffers was jonger dan 20 jaar oud en 18% jonger dan 12 jaar. Van de vuurwerkslachtoffers jonger dan 12 jaar heeft 47% het vuurwerk zelf afgestoken.
  • Bij 48% van de letsels (waarvan het type vuurwerk bekend is) was knalvuurwerk betrokken, en bij 52% siervuurwerk. Siervuurwerk is niet veiliger dan knalvuurwerk, dat laten ook deze cijfers zien. Ruim de helft van de slachtoffers (52% waarvan dit bekend is) had het vuurwerk niet zelf afgestoken, maar was omstander.

* Bron: veiligheid.nl. Voor het volledige rapport ‘Onderzoek Ongevallen met vuurwerkjaarwisseling 2022-2023 van Kenniscentrum Letselpreventie’ klik je hier.

Een vuurwerkbril beschermt de ogen

Het Oogfonds adviseert iedereen die zelf vuurwerk afsteekt of er naar gaat kijken om een vuurwerkbril te dragen. Deze kost slechts een paar euro en voorkomt veel ellende. Een vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar. Ze zijn onder andere te koop bij of verkrijgbaar via opticiens, vuurwerkverkooppunten en ziekenhuizen.

Man met bril en roze blouse

Het dragen van de vuurwerkbril bij het afsteken van of kijken naar vuurwerk, moet net zo ‘gewoon’ zijn als het dragen van de autogordel bij het autorijden.

Tjeerd de Faber Oogarts het Oogziekenhuis Rotterdam
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Ontvang de brochure GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met