fbpx

Zwangerschap

Er wordt niet vaak over gesproken, maar een zwangerschap kan oogproblemen veroorzaken. Een veelvoorkomende klacht van zwangeren is bijvoorbeeld droge ogen. Ook kunnen bestaande oogaandoeningen tijdens de zwangerschap verslechteren. De problemen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding, de stofwisseling en de bloedsomloop.

Ook kunnen zwangeren vocht vasthouden, wat het zicht kan beïnvloeden. De oogproblemen die ontstaan zijn vaak mild en tijdelijk van aard. Maar soms kunnen zwangerschapsklachten, zoals hoge bloeddruk of pre-eclampsie, tot ernstige oogproblemen leiden die om een snelle behandeling vragen.

Niet iedere zwangere krijgt oogproblemen. Er zijn zelfs zwangeren bij wie bestaande oogaandoeningen verminderen.

Zwangerschapsklachten die het zicht kunnen beïnvloeden

Er zijn verschillende zwangerschapskwalen die invloed kunnen hebben op het gezichtsvermogen. We noemen hieronder de belangrijkste. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na de zwangerschap vanzelf.

  • Droge en geïrriteerde ogen of juist tranende ogen kunnen ontstaan doordat de hoeveelheid en de samenstelling van het traanvocht verandert door hormoonveranderingen. Als je contactlenzen draagt heb je hier vaak meer last van.
  • Wazig zicht en dubbelzien kunnen veroorzaakt worden door bloedarmoede. Bloedarmoede komt veel voor bij zwangeren en kan vaak goed worden behandeld.
  • Wazig zicht kan ook worden veroorzaakt door hoge bloeddruk; een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Zwangere vrouwen met hoge bloeddruk zien vaak ook vlekken.
  • Ook kan wazig zien een gevolg zijn van vochtretentie (vocht vasthouden). Vochtretentie kan leiden tot corneaoedeem; een zwelling van het hoornvlies. Naast wazig zicht kan dit ook irritatie van het oog veroorzaken en vervorming van het zicht Wacht even met het laten aanmeten van nieuwe brillenglazen of contactlenzen. Na de zwangerschap (en borstvoeding) verdwijnen de klachten meestal vanzelf.
  • Als je diabetische retinopathie hebt, is het verstandig om tijdens de zwangerschap de ogen regelmatig te laten controleren door de oogarts. Vaak verergert de diabetische retinopathie tijdens de zwangerschap.
  • Heb je glaucoom? Ook dan is het verstandig om regelmatig de oogarts te bezoeken tijdens je zwangerschap. Vaak verbetert glaucoom gedurende de zwangerschap en moet de glaucoommedicatie worden aangepast.
  • Pre-eclampsie is een ernstige zwangerschapscomplicatie die samen kan gaan met diverse (ernstige) oogproblemen. Een vrouw met pre-eclampsie is vaak lichtschuw, heeft een wazig zicht en ziet lichtflitsen. Daarnaast kunnen er bloedingen in het oog ontstaan en kan het netvlies loslaten. Ook kan een vrouw met pre-eclampsie tijdelijk haar gezichtsvermogen verliezen.

Wanneer tijdens de zwangerschap oogklachten ontstaan of bestaande oogaandoeningen verslechteren, is het verstandig om naar de oogarts te gaan. Die kan een goede diagnose stellen en de juiste behandeling starten.

Dit is wat een persoon ziet met