Myopie/bijziendheid

Wat is Myopie/bijziendheid?

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.

Een verlengde oogbol, een grotere as-lengte is op zich niet zo’n probleem, zolang deze maar niet te ver doorgroeit. Hoe meer minnen er gecorrigeerd moeten worden, hoe langer het oog is en een heel lange oogbol (>25 millimeter) kan op latere leeftijd problemen geven.

Myopie neemt in rap tempo toe: van alle zestigers is een kwart bijziend, van de veertigers een derde en van de twintigers de helft. Op 13-jarige leeftijd is nu al een kwart bijziend.

Wat is de oorzaak van bijziendheid?

Myopie (bijziendheid) is deels erfelijk bepaald. Maar het is niet zo dat ieder kind met bijziende ouders ook bijziend wordt. Levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van myopie. Veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of smartphone) hebben invloed op de (lengte) groei van de ogen.

Meer weten over Myopie/bijziendheid? Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan
Lees verder

Signalen beginnende bijziendheid

Komt bijziendheid in de familie voor? Wees dan alert al uw kind beginnende signalen van bijziendheid vertoont. Waar moet u op letten?

Lees verder

 

Behandeling myopie

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn wel mogelijkheden voor het remmen van de lengtegroei van de oogbol. Zoals het implementeren van de leefregel 20-20-2.

  • Na 20 minuten dichtbij kijken

  • 20 seconden in de verte kijken

  • Plus 2 uur per dag naar buiten

Lees verder

 

 

 

Gevolgen ernstige myopie/bijziendheid

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van ernstige bijziendheid(-6 of meer). Door oogaandoeningen als glaucoom, maculadegeneratie of een netvliesloslating kan men op latere leeftijd ernstig slechtziend worden.

Lees verder

 

Bijziend en verziend

Naast bijziend, is er ook verziend. Bij bijziendheid komen de lichtstralen die het oog binnenvallen voor het netvlies samen, bij verziendheid achter het netvlies. Dit geeft problemen met dichtbij zien, zoals lezen, maar bij oudere mensen ook met verzien.

Lees verder
Pagina

Alles over myopie

Wat is myopie (bijziendheid) eigenlijk? Wat is de oorzaak, zijn er gevolgen en is er ook een effectieve behandeling? En waarom is leefregel '20-20-2' zo belangrijk?

Lees meer
Lees meer over Alles over myopie
Nieuws 29 december 2021

Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid 

De helft van de twintigers draagt een bril of lenzen met een min-sterkte en is dus bijziend (myopie). Met steun van het Oogfonds deed dr. Clair Enthoven onderzoek naar de invloed van leefstijl op de ontwikkeling van myopie. Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! 

Lees meer
Lees meer over Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid 

Dit is wat een persoon ziet met