Myopie/bijziendheid

Wat is Myopie of bijziendheid?

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril of lenzen met min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.

Een verlengde oogbol, een grotere as-lengte is op zich niet zo’n probleem, zolang deze maar niet te ver doorgroeit. Hoe meer minnen er gecorrigeerd moeten worden, hoe langer het oog is en een heel lange oogbol (>25 millimeter) kan op latere leeftijd problemen geven.

Myopie neemt in rap tempo toe: van alle zestigers is een kwart bijziend, van de veertigers een derde en van de twintigers de helft. Op 13-jarige leeftijd is nu al een kwart bijziend.

Wat is de oorzaak van Myopie?

Bijziendheid is deels erfelijk bepaald. Maar het is niet zo dat ieder kind met bijziende ouders ook bijziend wordt. Leefstijl draagt bij aan de ontwikkeling van myopie. Veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of smartphone) hebben invloed op de (lengte) groei van de ogen.

Lees verder
Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over Myopie of bijziendheid?
Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan

Signalen beginnende bijziendheid

Komt bijziendheid in de familie voor? Wees dan alert als uw kind beginnende signalen van bijziendheid vertoont. Waar moet u op letten?

Lees verder

 

Behandeling Myopie

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn wel mogelijkheden voor het remmen van de lengtegroei van de oogbol. Zoals het implementeren van de leefregel 20-20-2.

  • Wanneer je 20 minuten dichtbij hebt gekeken;
  • Moet je 20 seconden even wegkijken;
  • En niet vergeten om per dag minimaal 2 uur naar buiten te gaan (om te spelen).
Lees verder

Gevolgen ernstige bijziendheid

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van ernstige bijziendheid(-6 of meer). Door oogaandoeningen als glaucoom, maculadegeneratie of een netvliesloslating kan men op latere leeftijd ernstig slechtziend worden.

Lees verder

 

Bijziend en verziend Myopie

Naast bijziend, is er ook verziend. Bij bijziendheid komen de lichtstralen die het oog binnenvallen voor het netvlies samen, bij verziendheid achter het netvlies. Dit geeft problemen met dichtbij zien, zoals lezen, maar bij oudere mensen ook met verzien.

Lees verder
Pagina

Knikker myopie de wereld uit

De ogen van onze kinderen worden steeds slechter, daarom vraagt het Oogfonds aandacht voor de opkomende bijziendheidsepidemie. Koningin Máxima lanceerde 6 juli 2022 de campagne 'Knikker myopie de wereld uit'.

Lees meer
Lees meer over Knikker myopie de wereld uit
Nieuws 06 juli 2022

Koningin Máxima lanceert campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Erasmus MC in Rotterdam lanceerde koningin Máxima op woensdag 6 juli de campagne 'Knikker myopie de wereld uit'. 

Lees meer
Lees meer over Koningin Máxima lanceert campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’
Iris

Loopt u risico op Myopie of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met